İztusu Platformundan Çevre Bakanına Teşekkür

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin, Muğla’nın Ortaca İlçesi’nde ormanık alanda yapılması planlanan caretta caretta hastanesi projesinin iptal ettiğini açıklaması, ilçede sevinçle karşılandı.

Projenin iptal haberini internetten öğrendiklerini söyleyen İztuzu Kumsalı’nı Koruma Platformu sözcüsü avukat Berna Babaoğlu Ulutaş, “Sayın bakanımızın bu konuda vermiş olduğu karar bizler tarafından takdirle karşılanmıştır” dedi.

Geçen yıl Ekim ayında Pamukkale Üniversitesi'nin Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska tarafından önerilen caretta caretta hastanesi projesi için, İztuzu Plajı’nın arkasında yer alan ormanlık alanın 22 bin metrekarelik kısmı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na tahsis edildi.

Projesi onaylanan hastanenin yapılması durumunda, İztuzu kumsalının imara açılması gündeme gelince, vatandaşların tepkisine neden oldu. 20’yi aşkın STK biraraya gelerek İztuzu Kumsalı’nı Koruma Platformu’nu (İKUP) kurdu. Muğla İdare Mahkemesi’ne hastane amaçlı planların ve orman alanının tahsisinin iptali için davalar açıldı, proje iptali için 30 bini aşkın imza toplandı. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, bölgeye gelerek STK’larla görüştü.

İKUP projeye karşı oldukları nedenleri anlatmak için Kaymakam, Belediye Başkanı, Vali, Pamukkale Üniversitesi rektörüyle birebir toplantı yaptı. Önceki gün Bakan Güllüce’nin projenin iptal edildiği yönünde açıklaması, ilçede sevinçle karşılandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin Ankara’da gazetecilere verdiği projenin iptal haberini internetten öğrendiklerini söyleyen İKUP sözcüsü avukat Berna Babaoğlu Ulutaş, “İztuzu kumsalının imara açılmaması için bizlerle birlikte uğraş veren 30 bini aşkın doğa severe İKUP adına teşekkür ediyorum. Sayın bakanımızın bu konuda vermiş olduğu karar bizler tarafından takdirle karşılanmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile imar planının iptali davası Muğla İdare Mahkemesi’nde devam etmektedir. Bakanlık yetkililerinin söz konusu imar planlarının iptal edildiği yönünde mahkemeye beyanda bulunmasını bekliyorum” dedi.