Gençlerden Kent Mobilyası Tasarımı

Yaşar Üniversitesi ile Hollanda Delft Teknik Üniversitesi mimarlık bölümü öğrencileri bir araya gelerek geleceğin oturma alanına imza attılar. Selçuk Yaşar Kampüsü’ne yerleştirilen sıra dışı çalışmanın hem tasarım hem de üretim aşamasında yer alan gençler fabrikada ders yaptılar.

Torbalı’da hizmet veren Polkima firmasının sponsorluğunda, Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Hollanda Delft Teknik Üniversitesi işbirliği ile geleceğin oturma alanı tasarlandı. Üniversiteli gençler proje kapsamınnda fabrikada düzenlenen derslerde tasarımın üretim sürecine katıldılar.

BOEİNG UÇAKLARI İLE AYNI MALZEMEDEN

Otomotiv, inşaat, uçak ve gemi sektöründe kullanılan kompozit materyallerin kullanıldığı tasarımda gençler ayrıca ileri bilgisayar teknolojisinden de yararlandılar. Dünyada Boeing firmasının ürettiği uçak modellerinde kullanılması ve sağlamlığı ile bilinen kompozit materyallerden yapılan bu oturma alanının geleceğin dış mekan oturma alanlarına güzel bir örnek oluşturacağını belirten Polkima A.Ş Fabrika Müdürü Sadık Aslıtürk, “Ahşap ve metale göre dış etkenlerden daha az etkilenen kompozit maddeden yapılan bu oturma alanı için gençlerimiz 1 ay kadar bir çalışma gerçekleştirdiler. Hem tasarım hem de fabrikaya gelerek montaj aşamasında yer aldılar. Artık ABD ve pek çok Avrupa ülkesinde dış mekanlarda korozyona dayanıklı ve temizlenebilir bu kompozit madde kullanılıyor. Ülkemiz de yakın bir zamanda dış mekanlarda bu tür çalışmalar görülecektir. Sokaklar bu tür çalışmalarla daha da renklenebilir” dedi.

FABRİKADA DERS

Selçuk Yaşar Kampüsü girişine kurulan oturma alanı için Hollanda Delft Teknik Üniversitesi yüksek lisans öğrencilerinin de katkı sağladığını belirten Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevil Sarıyıldız projelerin devamının geleceğini söyledi. Çalışma hakkında bilgi veren Sarıyıldız, “Delft Teknik Üniversitesi ve üniversitemiz işbirliği kapsamında 5 haftalık bir ders gerçekleştirildi. Ders kapsamında öğrenciler gruplar halinde çalıştı sonra da aralarında en iyi proje seçilip fabrikasyona gidildi. Oldukça yenilikçi ve özel bir ders oldu” dedi.