Boyoz Festivali pazar günü

Konak Belediyesi tarafından düzenlenen ve ikincisi 12 Mayıs Pazar günü Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirilecek olan Boyoz Festivali'nde 100 bin boyoz ve 50 bin yumurta ikram edilecek.

Festivalin ikincisi, Orkide yağları ana sponsorluğunda Konak Belediyesi ve Radyo Romantik Türk ile birlikte düzenleniyor.

Festivalin 'Anneler Günü’ne denk gelmesi nedeniyle daha bir anlam kazandığını ifade eden Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, "500 yıl önce İzmir’e gelen boyoz dostluk ve barışın sembolü. 12 Mayıs Anneler Günü. Boyoz, bugün de 'Kadına şiddete dur’ mesajı ile yine evrensel bir rol oynayacak" dedi.

Başkan Tartan, "Boyoz İzmir’de 500 yıldır süren bir gelenek. Musevi yurttaşlarımızın İtalya’dan, İspanya’dan dünyanın dört bir yanından gelirken bizlere getirdikleri bir gelenek. Ama artık İzmirli olmuş bir gelenek. Biz bu geleneği sürdürüyoruz. İki boyoz, bir yumurta, yanında peynir, zeytin. Büyük bir keyif. Boyoz Festivali’nde barış, hoşgörü ve sevgi kenti İzmir’den boyozla Anneler Günü bağlamında bir mesaj veriyoruz: Artık kadına şiddete 'dur' diyelim. 500 yıllık gelenek, bu güzel alışkanlığımız bize bu hoşgörü mesajını bir kez daha verecek" diye konuştu.

Geçen yıl birincisi gerçekleştirilen etkinliğe İzmir dışından binlerce insan katılmış ve boyoz buluşmanın simgesi durumuna gelmişti. Bu yıl da festival şenlikli, müzikli, renkli ve sürprizlerle dolu geçecek. Sabah saat 10.00’da müzik yayını ile başlayacak olan festivale gelenlere hijyenik kese kağıtları içinde iki boyoz ve bir yumurta, yanında da çay ikram edilecek.

Festival süresince Posta gazetesi bandosu, Grup Sütlü Kakao, Pozıtıve Live ve Grup Mecaz konserleriyle İzmirlilere keyifli saatler yaşatacak. En çok boyoz yeme yarışması da yapılacak. Festvivalde çölyak hastaları için glutensiz boyoz da dağıtılacak.

BOYOZ NEDİR?

1492'de Türkiye'ye yerleşen Sefaradlar tarafından Anadolu ve özellikle İzmir mutfağına katılmış, İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, mayasız bir hamur işidir. Boyoz, İspanyolca yazılışıyla bollos, 'küçük somun' anlamına gelen bollo sözcüğünün çoğuludur. Birçok mutfakta çörek, börek benzeri unlu mamüllerin Sefarad kültürüne özgü bir uygulamasıdır. Boyozun ilk çıkışını atık hamur malzemesinin değerlendirilmesine bağlayan kaynaklar bulunmaktadır. İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından İzmir’in böreği ve simgesi olmuştur.