Ege Kulüpleri E Bilet Konusunda Endişeli

TÜRK futbolunda devrim niteliği taşıyan elektronik bilet (e-bilet) uygulaması için taraftarlar, hizmet bedellerinin seyirci sayısını azaltabileceğini iddia edip tepki gösterirken Ege'deki kulüp başkanları, uzun vadede yarar sağlayacaklarını inandıkları projenin bu sezon aksaklıkları beraberinde getireceğinden endişeli olduklarını söylediler.

Taraftarlar, Passolig için ödenecek yıllık 15 TL kullanım ücreti ve maç başı 2 TL’lik hizmet bedeli konusunun üzerinde dururken Ege Bölgesi'nin Spor Toto ve PTT 1'inci Ligi’nin kulüp başkanlarının görüşleri şöyle:

Hüseyin ERYÜKSEL (Akhisar Belediyespor Başkanı): "Avrupa’nın uyguladığı bir sistem geç de olsa ülkemize gelecek. Sadece tribün olayları açısından değil, her yönüyle doğru bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Biz kulüp olarak elektronik bilet sistemine hazırız ama bu sezon için taraftarın adapte olmakta güçlük çekeceğini düşünüyorum. Onların da kendilerine göre haklı sebepleri var. Geçiş döneminde sıkıntılar yaşanır ama sistem oturunca fayda sağlar."

Fatih DİNİZ (Karşıyaka Başkanı): "Uygulama tercih meselesi değil. Yasa gereği kulüplerin yorumda bulunma imkanı olmadı. Sistemi statlara kulüpler değil, ihaleyi alan firma kurdu. Biz Alsancak Stadı’nda Altay’ın kiracısıyız. Kulübümüz için nasıl bir uygulama yapacakları belirsiz. Uzun vadede kulüplerin gelirlerini artıcı bir düzenleme olacağını düşünüyorum. Kart kredi kartı olarak da kullanılacak. Ama sistem oturana kadar sıkıntı olacağı aşikar."

Tuna AKTÜRK (Balıkesirspor Başkanı): "Eğer Türkiye Futbol Federasyonu yeni sisteme tam anlamıyla hazır olduğunu düşünüyorsa biz de hazırız. Bu hafta Atatürk Stadı’nda Manisaspor’u ağırlayacağız. İç saha maçlarını ortalama 13 bin seyirciyle oynuyoruz ama şu ana kadar sadece bin Passolig kartı satılmış durumda. Müsabaka günü büyük bir karmaşa yaşanacağını düşünüyorum. Uzun vadede futbol için iyi olur ama sistemin hazır olduğunu henüz düşünmüyorum."

Mehmet ÖZSOY (Denizlispor Başkanı): "Kulüpler ve seyirci açısından yararlı bir uygulama. Hem kulüp gelirleri açısından, hem olayların ve seyircisiz oynama cezalarının önüne geçilmesi açısından yararlı. Tribün rantını da engelleyecek. Anadolu’da seyirci bulmakta güçlük çekiyoruz. Komik rakamlara bilet satıyoruz. Bu hafta küfür yüzünden 32 bin TL ceza ödeyeceğiz. Stada giren seyircinin üzerini, pankartlarını arıyoruz ama ağzından çıkan küfür yüzünden ceza alıyoruz."

Hüsnü KAYA (Bucaspor Başkanı): "Uygulama bu hafta sahamızda oynayacağımız Orduspor maçıyla başlayacak. Zorunlu olarak kabul ettiğimiz bir sisteme geçiyoruz. Açıkçası işleyişin nasıl sonuç vereceği konusunda pek bir fikrimiz yok. Bekleyip göreceğiz. Bazı kuralların değişmesi için ciddi savaş verdik, fakat sonuç alamadık. Tribünlere taraftar çekmekte zorlanırken, e-bilet uygalamasıyla seyirci sayısının düşmesinden korkuyoruz."

PASSOLİG KARTI ALINACAK

Kağıt bilet satışına son verecek uygulamaya göre maçlara girmek isteyen futbolseverler, öncelikle proje ihalesini alan bankanın hazırladığı, kredi kartı özelliği de taşıyacak Passolig kartını edinecek. Kombineler sezon sonuna kadar geçerli olacak. e-bilet alan kişi, tüm kişisel bilgilerini ve fotoğraflarını sisteme kaydettirecek. Kartı satın aldıktan sonra gitmek istenen maç bilgisi karta tanımlatılacak. Taraftarlar, biletlerinde yazan koltukta oturacak, statlar, tribünlere konumlandırılan kameralar aracılığı ile gözlem odalarından saniye saniye izlenecek. Aşırılık yapanlarla ilgili 6222 sayılı yasa kapsamında anında işlem yapılacak. Bu şekilde tribün olayları, grupların bilet satarak rant elde etmesi ve cezaların önüne geçilmesi planlanıyor.

Ergin KARATAŞ/İZMİR,(DHA)-