Uluslararası İlişkilerin Geleceği İzmir'de Tartışılıyor

Uluslararası İlişkiler Konseyi Derneği’nin (UİK) tarafından 2005 yılından bu yana her iki yılda bir düzenlenen Uluslararası İlişkiler Çalışmaları ve Eğitimi Kongreleri’nin altıncısı, “Türkiye’de Uluslararası İlişkilerin Dünü, Bugünü, Geleceği” ana temasıyla Yaşar Üniversitesi işbirliği ve ev sahipliğinde 17-20 Nisan 2014 tarihlerinde İzmir’de düzenleniyor.

Açılışı Yaşar Üniversitesi’nde yapılan kongre Çeşme Altınyunus Otel’de devam edecek. Kongrede, “Komşu Disiplinlerle Temaslar: Çatışma, Savaş ve Barış”, “Türkiye’de Avrupa Çalışmaları” gibi konular 17 oturum, 2 özel panel ve 3 akşam sohbetiyle masaya yatırılacak.

Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 150’ye yakın alanında uzman akademisyenin katılımıyla düzenlenen kongrenin, açılışı ve “Ustalara Saygı” paneli, Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

Dünyayı bekleyen 3 sorun Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, “Uluslararası ilişkiler alanı, bulunduğumuz coğrafya ve dünyanın evrilmesi konumunda çok önemli bir disiplin. Biz de Türkiye’nin bu alandaki rolünü değerlendirerek, Emekli Büyükelçi Ertuğrul Apakan katkılarıyla Akdeniz Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni kurduk. Küresel anlamda gelecekte 3 şey uluslararası ilişkilere hakim olacak. Biri iklim değişiklikleri ve su problemi, diğeri nüfus hareketleri, üçüncüsü de enerji. Tamamı da bizim burnumuzun dibinde Akdeniz’in doğusunda olacak gibi. UİK ile tüm bu konularda ortak çalışmalar yapmak, destek almak, yol haritasını birlikte çizmek istiyoruz. Dünyanın ve Türkiye’nin beklentilerin yüksek olduğu bir dönemde bu toplantının gerçekleşmesi de çok önemli” dedi.

Uluslararası ilişkilere akademik bakış

UİK Yönetim Kurulu Başkanı ve Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ise derneğin çalışmaları hakkında bilgi vererek, “Türkiye’deki uluslararası ilişkiler bölümlerin bulunduğu 47 üniversiteden, 252 üyemiz var. Gönüllülükle çalışan, ancak profesyonel bir ekibiz. En çok katılımın olduğu kongreyi düzenliyoruz bu yıl. Kongrede, demokratikleşme ve çatışmaların çözümü çalışmalarını ele alıyoruz. Ayrıntılı tartışacağımızı tahmin ediyorum. Panel konularına baktığınızda gerçekten çok dolu. Kapsamlı bir program var. YÖK Başkanımız da Çeşme’ye gelecek ve camianın endişelerini kendisi dinleyecek” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, “Ustalara Saygı” paneli düzenlendi. Türkiye’de uluslararası ilişkiler disiplininin gelişiminde önemli rol oynayan isimler, Prof. Dr. Duygu Bazoğlu Sezer yaşamını ve önerilerini katılımcılarla paylaşırken merhum Prof. Dr. Oral Sander’i ise öğrencisi Prof. Dr. Melek Fırat anlattı.

Panelden sonra Bazoğlu Sezer’e ve Sander’in eşine saygı ödülleri takdim edildi.

Çeşme’deki kongre 2 gün sürecek

Her yıl farklı temalarla düzenlenen Kongre’de, bu yıl, “Komşu Disiplinlerle Temaslar: Çatışma, Savaş ve Barış”, “Türkiye’de Avrupa Çalışmaları”, “Disiplinin Gelişiminde Düşünce Kuruluşlarının Rolü” , “Türk Dış Politikası” , “Eğitim ve Öğretim”, “Yöntem Tartışmaları”, “Kuramsal Tartışmalar” ve “Alt Disiplinler ve Bölge Çalışmaları” temaları tartışılacak.