Cihaner hakkındaki mahkeme kararına muhalefet tepkisi

CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, Yargıtay’da davası devam eden CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'in mahkemeye zorla getirilmesi yönündeki karara tepki göstererek, “İlhan Cihaner hakkındaki dava siyasi bir davadır. Bir hukuk devleti olsaydı, İlhan Cihaner hakkında böyle bir dava açılmayacaktı” dedi.

Hamzaçebi, TBMM’deki grup toplantı salonunda gerçekleştirdiği Türkiye Engelliler Federasyonu’nu kabulünden ayrılışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. İlhan Cihaner ile ilgili kararı nasıl değerlendirdiğine ilişkin soru üzerine Cihaner, “Sayın İlhan Cihaner hakkındaki dava siyasi bir davadır. Bir hukuk devleti olsaydı İlhan Cihaner hakkında böyle bir dava açılmayacaktı. Kendisi hukukçudur. Hukukçu bir insanın milletvekili olsa dahi yargı kararlarına uymaması söz konusu değildir. Daha önce BDP hakkındaki kararların hiç biri infaz edilmedi. Böyle bir gerçek ortadayken ben bir hukuk devletinde bunu yorumlamakta zorlanıyorum” dedi. TBMM Çözüm Komisyonu’nun çalışmalarına ilişkin soru üzerine Hamzaçebi, “AKP ve BDP bir anlaşma gerçekleştirmişler, bir yolculuğa çıkmışlar” dedi.

BDP’nin komisyonun Kandil ve İmralı ile görüşme talebinin anımsatılması üzerine Hamzaçebi, “Bunları çok ciddiye alıp değerlendirme yapmam. Terör örgütünün desteği ile el ele omuz omuza vermişler” dedi.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı dönemde yürüttüğü bir soruşturma nedeniyle tutuklanan daha sonra Yargıtay’ca tahliye edilen  CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, 11. Ceza Dairesi’nde yargılanıyor. -

OKTAY VURAL

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner’in mahkemeye zorla götürülmesine ilişkin kararı, "Değerli milletvekilinin hukuka saygının gereği olarak ifade vermesi ancak polis zoruyla götürülmemesi konusunda Meclis Başkanı’nın gerekli girişimlerde bulunulmasını temin etmesinde fayda görüyorum" sözleriyle değerlendirdi.

Vural,  bazı BDP’lilerin yargılandığı dönemde de aynı konunun yaşandığını ve o dönemde Meclis Başkanı olan Mehmet Ali Şahin’in ’Böyle bir şeye izin vermemiz mümkün değil’ dediğini ifade etti.

Vural, "AKP’nin bu konuda sessiz kalmasını manidar buluyorum. Milletvekillerini cezaevinde tutan iradeye sahip çıkan AKP, anlaşılıyor ki milletvekillerinin zorla mahkemeye götürülmesi sürecine sessiz kalarak, bu konunun oluşmasını temin ediyor. Değerli milletvekilinin hukuka saygının gereği olarak ifade vermesi ancak polis zoruyla götürülmemesi konusunda Meclis Başkanı’nın gerekli girişimlerde bulunulmasını temin etmesinde fayda görüyorum" dedi.

BDP’nin TBMM Çözüm Komisyonu’nda Öcalan ve Kandil ile görüşülmesini talebinde bulunması Komisyon Başkanı Naci Bostancı’nın olumlu yanıtını verdiğinin anımsatılması üzerine Vural, komisyonun millet egemenliğine aykırı, siyasi ve hukuki meşruiyeti olmadığını söyledi. Komisyonun, terör örgütünün talebi üzerine oluşturulduğunu savunan Vural, "Bunun çözüm süreci değil, PKK’nın siyasallaştırılması süreci olduğu gayet açık ve nettir. Bu süreçte AKP ile PKK’nın Meclis’te kurduğu komisyonun tabii olarak adresleri bellidir. Bu adresler İmralı ve Kandil’dir. Çözüm ortaklarının bu görüşmeleri komisyon vasıtasıyla sürdürmesi, ortaya koydukları iradenin kaçınılmaz neticesi olacaktır. Naci Bostancı’nın ifadesi, TBMM’de oluşan böyle bir iradenin Öcalan ve Kandil ekseninde bir görüşmenin yapılabileceğine mesnet teşkil etmesi utanç vericidir. MHP’nin böyle bir komisyonda bulunmama gerekçesinin haklılığını ortaya koymaktadır. Millet egemenliğine sahip TBMM’yi temsil etme sıfatı elde eden milletvekillerinin, terör örgütüyle görüşmeyi makul görmesinin, her şeyden önce milletvekili yeminiyle hiçbir bağdaşır yanı yoktur" diye konuştu.

Vural, Bostancı’nın, ’Toprağı vatan yapanlar altında yatanlar değil, üstünde yaşayanlardır’ sözlerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, "Çanakkale geçilmez’ demeseydiler, Kurtuluş Savaşı yapmasaydılar, bu beyefendi bağımsız Türk milletinin iradesini ve egemenliğini nasıl kullanacaktı? Hadlerini bilsinler" karşılığını verdi.