İzmir'de 1 Mayıs: Göztepelilerle EZP'liler Birbirine Girdi

İstanbul'da 1 Mayıs kutlamaları hayli gergin ve olaylı geçerken İzmir'de alanlarda coşku hakimdi. Kısa süreli yaşanan arbedeler büyümeden sona erdi.

Yaklaşık 15 bin kişi renkli görüntüler oluşturdu, slogan atıp işçi marşları söyleyerek alana ulaştı.

BDP'li ve ÖDP'li grupların alana girişi sırasında arama noktasında polisle kısa süreli arbede yaşandı. Yine e- bilet uygulamasını protesto eden Göztepe Spor Kulübü taraftarları ile Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) mensupları arasında çıkan arbede araya giren başka partililer tarafından önlendi.

Gündoğdu Meydanı'ndaki kutlama öncesinde Türk İş, DİSK, KESK'e bağlı çalışanlar ile çeşitli siyasi partilere üye gruplar Basmane Meydanı'ndaki toplama noktasında birleşti. Daha sonra da ilk olarak Türk İş, ardından DİSK ve diğer gruplar kortej halinde Cumhuriyet Meydanı'na vardı. Burada gruplar hem Cumhuriyet Meydanı'ndaki hem de Ali Çetinkaya Bulvarı üzerindeki iki arama noktasından mitingin yapılacağı Gündoğdu Meydanı'na alınmaya başlandı.

BİBER GAZI VE COPLA MÜDAHALE

Bu sırada BDP'li grubun üzerlerini aratmak istememesi üzerine polisle aralarında arbede çıktı. Arama noktasından toplu halde geçmek isteyen bir grup ÖDP'liye polis izin vermedi. Bunun üzerine kol kola giren grup, arama noktasına koşup barikatı aşmak istedi. Polis biber gazı ve copla gruba müdahale etti. Çevik kuvvet ekipleri arama noktası önünde girişleri kapattı. Grup, daha sonra polisin oluşturduğu koridordan alana girdi. Bu arada arama noktasında, çantasından sapan ve eldiven çıkan K.A. polis tarafından gözaltına alındı.

Gezi olaylarında da sık sık kendi aralarında tartışan ESP ve Göztepe Spor Kulubü taraftarları 1 Mayıs'ta da karşı karşıya geldi. İki grup arasında yaşanan gerginlik de büyümeden diğer grupların araya girmesiyle yatıştırıldı. Bu kısa gerginliklerin yatıştırılmasının ardından kutlamalar saat 13.30'da, Gündoğdu Meydanı'nda coşkuyla başladı. Slogan atan gruplar, yerel müzik gruplarının seslendirdiği çeşitli ülkelere ait işçi marşlarına eşlik etti. Ancak İstanbul'daki polis müdahalesini protesto eden gruplar, geleneksel 1 Mayıs halayını çekmedi, türkü de söylemedi. Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı kutlamalar, Gündoğdu Meydanı'nda devam ediyor.

5 BİN POLİS

Kutlama öncesinde bomba uzmanı polisler ile bomba eğitimi alan köpekler, Gündoğdu Meydanı'nda arama yaptı. Yine meydanın çevresinde ve kortejlerin yürüyüş güzergahında, 5 bin polis görev aldı. Ancak kutlamaya katılanlar ile polisler sadece arama noktalarında bir araya geldi. Gerginliklerin önüne geçebilmek için polis, grupları uzaktan izlemeye tercih etti. Bunun yanı sıra alana, polis canlı yayın aracı konuldu.

Bu araçtan mobese kameralarından ve havadan da polis helikopterinden gelen görüntüler, Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya'nın makamındaki merkezde toplandı. Görüntülere yardımcılarıyla izleyecek olan Uzunkaya'nın da, talimatlarını bunlara göre verdiği öğrenildi.

Taylan YILDIRIM- Tufan HAMARAT- Mustafa OĞUZ/İZMİR (DHA) -