İcat Çıkaran Gençler

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu işbirliğiyle düzenlenen Teknik Programlar Liselerarası Ödüllü Proje Fuarı İzmir’in genç mucitlerini buluşturdu.

Sağlık, çevre ve enerji kategorilerinde yarışan gençler, birbirinden başarılı projeleriyle hızla kirlenen dünyanın artık ‘emin ellerde’ olduğu mesajını verdiler.

ÇÖZÜM ODAKLI PROJELER

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu (MYO) Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi, Bilgisayar Programcılığı ve Gıda Teknolojisi Programları ile İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen “Teknik Programlar Liselerarası Ödüllü Proje Fuarı” genç mucitlerin birbirinden iddialı projelerine sahne oldu.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, Yaşar Üniversitesi MYO akademisyenleri ve çok sayıda öğretmenin de katıldığı proje fuarında 14 kolej ve devlet okulundan 58 lise öğrencisi tam 31 proje ile yarıştı.

Çevre, sağlık ve enerji kategorilerinde yarışan gençleri tebrik eden İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, “Yaşar Üniversitesi ile pek çok öğrenci projesinde bir araya geliyoruz. Yine hem ülkemizin hem de dünyanın gündeminde olan çevre problemlerine yönelik çözüm odaklı projeler üretmek için bir araya geldik. Özellikle çevre, sağlık ve enerji konularında duyarlılık ve farkındalık göstererek böylesi projeler geliştiren tüm öğrenci ve onlara destek olan tüm öğretmenlerimizi kutluyorum” dedi.

ÜNİVERSİTELER DE DESTEK OLMALI

Teknik Programlar Liselerarası Ödüllü Proje Fuarı’nın ödül töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Murat Barkan ise öğrencilerin araştırma ve uygulama geliştirmeye teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayarak bu konuda üniversitelere de büyük görevlerin düştüğünü söyledi.

PROJELERDE YOK YOK

31 projenin yarıştığı fuarda rüzgar titreşimi ile elektrik üretiminden, zararlı gazları ortamdan uzaklaştıran sisteme; çevreye zararlı bir atık olan bilinen peynir altı suyunun değerlendirilmesinden dünyada Çin’den sonra bal üretiminde 2’inci sırada yer alan Türkiye’de mevcut potansiyelin daha etkin kullanılmasının yöntemlerine kadar pek çok dikkat çekici proje yer aldı.

Jüri değerlendirmesi sonucunda Özel Ege Lisesi’nden Eda Kumcuoğlu ile Yağız Efe Korkmaz çevre kategorisinde birinci, Özel Çakabey Anadolu Lisesi’nden Osman Akgün ve Gülnur Atlı enerji kategorisinde birinci, yine Özel Ege Lisesi’nden Kerim Eraslan ve Elif Gümüşiğne ise sağlık kategorisinde birinci oldular.

NELER TASARLADILAR

Çevre Kategorisi Birincileri (Eda Kumcuoğlu ile Yağız Efe Korkmaz)

NAYLON POŞETLERE ELVEDA “Süpermarket poşetlerinin biyobozunma sürelerinin 24-36 ay arasında gerçekleştiğini deneyerek tespit ettiler. Bu süreyi azaltmak amacıyla başta organik asit olmak üzere çeşitli kimyasal maddeleri kullandılar. Böylece bir poşet için biyobozunma süresini 7 aya kadar düşürmeyi başardılar.”

Sağlık Kategorisi Birincileri (Kerim Eraslan ve Elif Gümüşiğne)

NİKOTİN ÖLÇER SENSÖR “Sigara içinde bulunan nikotin maddesinin insan sağlığına olan zararlarından yola çıkarak nikotin maddesini ölçen sensör geliştirdiler. Sensörü, piyasa değerinden neredeyse 50’de 1 oranında geliştirmeyi başardılar.”

HEM YOLLAR KISALDI HEM MALİYETLER AZALDI

Enerji Kategorisi Birincileri (Osman Akgün ve Gülnur Atlı)

“Okullarının servis filosunun kullandığı rotalarla günde kaç kilometre yaptığını ve ne kadar yakıt tükettiğini hesapladılar. Google Maps üzerinden gerçekleştirdikleri hesaplarla bir öğrencinin okul ile evi arasındaki yol güzergahını minimuma indirdiler. Bu yolu kullanan 3 servis için yılda 6 bin liranın üzerinde tasarruf sağlandığını hesapladılar.”