Kürt meselesinde iktidara kredi verdik

CHP Parti Meclisi Üyesi Murat Karayalçın, Ayvalık Belediyesi ile Friedrich Ebert Stitung Türkiye Temsilciliği ve Türk-Alman Tandem Dayanışma ve Entegrasyon Derneği iş birliğiyle düzenlenen "AB Projeleri Hazırlama Eğitimi" ve "AB İlişkileri” konulu seminere konuşmacı olarak katılmak üzere Balıkesir’in Ayvalık ilçesine geldi. Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen’i makamında ziyaret eden Murat Karayalçın, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Birkaç gün önce AB ülkeleri arasında yapılmış olan bir anketin sonuçlarının açıklandığını kaydeden Murat Karayalçın, “Ankette, AB’yi kuran ilk 6 ülkede de AB konusunda ciddi kaygıların bulunduğu görülüyor” ifadelerini kullandı.

Yakın gelecekte Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmasının hayata geçmesinin beklendiğini belirten Karayalçın, “Umarım bu sağlanır. Şu anda Türkiye ile AB arasındaki en önemli konu budur. Bunun dışında bir başka önemli konu da vize konusudur” dedi. Karayalçın, çözüm süreci ile ilgili bir soruya, “Biz 1989 yılından bu yana Kürt sorununun çözümü için cesaretle ve geniş ufukla çaba harcamış bir partiyiz. Biz o yıllarda, ’TBMM’de temsil edilen siyasi partiler 2’şer temsilci versin ve bir araya gelinsin. Herkes elini taşın altına koysun. Sorunu nasıl çözeceğimizi müzakere edelim’ demiştik ama bu önerimiz kabul edilmedi. Şimdi yeni bir süreç var ama bu bizim önerimiz değil. Bugün bambaşka ve tamamen bugüne kadar söylediklerinin dışında, bambaşka bir arayışla bir süreci işletiyorlar. Biz ise AKP hükümetine, ‘Bu sorunu bizim dışımızda çözebileceğinize inanıyorsanız buyurun size kredi açıyoruz’ dedik. Bunu söylerken de kesinlikle, ‘Ne haliniz varsa görün’ düşüncesinde olmadık. Önerilerimizi sıraladık ama, ‘Sonuçta halka hesabını veremeyeceğiniz hiçbir angajmanın içine girmeyin’ dedik. Bugün maalesef Abdullah Öcalan’ın İmralı’da BDP’li heyetle yaptığı görüşmelerin gazetelere yansıyan zabıtlarından görüyoruz ki, İmralı ve hükümet, başkanlık sistemi için bir karara varmışlar. Bunlar bizim kabul edebileceğimiz şeyler değildir. Bu yüzden de bu sürece kaygıyla bakıyoruz” diye konuştu.

Önceki gün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İstanbul’da çok önemli bir toplantı yaptığına işaret eden Murat Karayalçın, “CHP, bu toplantıda bir tutum belgesi açıkladı. Bu tutum belgesini partili milletvekillerimiz Türkiye genelindeki seçmenlerine dağıtıp anlatacaklardır. Biz de 18 Mayıs’ta Aydın’da başlatacağımız mitinglerimizde bu konudaki tutumuzu halkımıza anlatacağız. Bu belgede tam bir demokratikleşme paketinin olduğunu söyleyebilirim. Ülkemizdeki tüm aydınlarımızın bu tutum paketine destek vermesi gerektiği inancındayım. Bana göre Kürt sorununun çözümü de ancak bu paketle olabilecektir” dedi.

Kürt meselesinin bir yurttaşlık ve hatta Türk sorunu olduğunu ifade eden Karayalçın, “Biz bu sorunu, kardeşlik ve demokratikleşme anlayışı içerisinde çözebileceğimize inanıyoruz çünkü biz Cumhuriyet’i kurmuş bir partiyiz. Dolayısıyla bu sorunun çözümü en çok bizim için önemlidir. Bu sorunun çözümü için de biz ulus devlet ve üniter devlet yapısını koruyarak formüller geliştirdik” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de AK Parti’nin karşısında ciddi bir muhalefet olmamasına ilişkin iddiaları hatırlatan soruyu da cevaplayan Karayalçın, “Hem muhalefetin kanallarını kurutacaksın hem de sendikaları körelteceksin. Gözlerine biber gazı sıkacaksın. Ondan sonra da Türkiye’de muhalefetin olmadığından söz edeceksin. Olacak iş değil. CHP, içinde farklı tercihlere sahip olmasına rağmen, diğer siyasi iddialarını seslendirerek 1 yıl sonra yapılacak seçimlere hazırlanmaktadır” dedi. CHP olarak mahalli seçimlere sıkı bir şekilde hazırlandıklarını vurgulayan Murat Karayalçın, “Ekim ayında başlayan ve 2015 Haziran ayına kadar sürecek ve araya referandumların da sıkıştırılacağı bir seçim yağmuruyla karşı karşıyayız. CHP olarak bu seçimlerde başarılı olabilmek için gayretlerimiz sürüyor. Türkiye’nin aydınlık yarınlarının anahtarı CHP’dedir ve CHP etkin bir ana muhalefet partisidir. Hedefi de tek başına iktidar olup halkımızı içine düşürüldüğü karanlıktan kurtarmaktır” diye konuştu.

Belediye ziyaretinin ardından deniz kıyısındaki bir çay bahçesinde dostlarıyla sohbet eden Karayalçın’a vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.