BakanYıldız Madende Kalan İşçi Sayısını Açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki son duruma ilişkin "İçeride 18'den fazla işçinin olmadığını düşünüyoruz. Hayatını kaybedenlerin toplam sayısının 300,301 olacağını, 302 olmayacağını tahmin ediyoruz. Bu civarlarda maden ocağımızı da böyle bir sayı ile kapatabiliriz diye öngörüyoruz" dedi.

Yıldız, "Maden ocağının biraz yorulduğunu söylemem lazım. Çok daha dikkatli arama ve kurtarma çalışmalarını yürütmememiz gerekiyor. Hızımızı azaltan unsurlar var. Abilerimizden müracaat edenler 19 aile müracaat eti benim içeride yakınım, oğlum var dedi. Şu ana kadar 16 ailemizden DNA testi için örnekler alındı. Adli Tıp Kurumu'nda da bunlar değerlendiriliyor" diye konuştu.

"İÇERİDE MAKSİMUM 18 İŞÇİ KARDEŞİMİZİN OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ"

18 işçinin madende olduğunu tahmin ettiklerini belirten Yıldız, "İçeride maksimum 18 işçi kardeşimizin olduğunu görüyoruz. Bu 16'ya da düşebilir. Ailemizin beyanlarını dikkate alarak söylüyorum. Vardiyadan çıkan bazı işçilerin tekrar kurtarma çalışmalarına girdiklerini anlıyoruz. Bu 2,3 tereddüdümüz bundan kaynaklanıyor. İçeride 18'den fazla olmadığını düşünüyoruz. Hayatını kaybedenlerin toplam sayısının 300,301 olacağını, 302 olmayacağını tahmin ediyoruz. Bu civarlarda maden ocağımızı da böyle bir sayı ile kapatabiliriz diye öngörüyoruz" dedi.

"YANGIN BİR MİKTAR DA HA DEVAM EDİYOR"

Yangının az da olsa devam ettiğini söyleyen Yıldız, "Tahkimat yapılıyor. Tavanı güçlendirecekler. Daha ileride bulunan işçi kardeşlerimizi alıp ocak dışarı çıkaracaklar. İçeride karbonmonoksit oranının düne göre biraz daha düştüğünü görüyoruz. Yangın bir miktar da ha devam ediyor. O yine karbonmonoksit yayımını yapıyor. Ama düşme eğilimi de var. Yangının tamamen söndürülmesi için arkadaşlarımız biraz zaman harcayacaklar. Daha sonra daha ileride bulunan iki bloğa da ulaşılacak" diye konuştu.

"530 KURTARMA ÇALIŞMASINA KATILAN ARKADAŞ VAR"

"Vardiya ile çalışan karbonmonoksit altında çalışan sağlığını ön plana almış durumundayız. Hızımızda bu nedenle yavaşla olmuş olabilir. 530 kurtarma çalışmasına katılan arkadaş var. Hepsinin içeri girmesi söz konusu değil. Dönüşümlü olarak. Bazı araçların azaltılması talimatını verdim" açıklamasında bulundu.

"HEM DÜNYAMIZI HEM AHİRETİMİZ İLGİLENDİREN BİR KONU"

Yıldız, "Bu veballi bir iş. Hem dünyamızı hem ahiretimiz ilgilendiren bir konu. Hiçbir kimseyi eğer hatası varsa, tahammülümüz olmaz. Bu vebale kimse girmemeli. Yüzlerce rakamın iştahla telaffuz edenleri utanarak izliyorum. 77 milyon yaralı" dedi.