Muğla'da Otantik Çocuk Oyunları Şenliği

Muğla merkezli Metinbilim Enstitüsü Derneği'nin, "YERKESİK 4. OTANTİK ÇOCUK OYUNLARI VE OYUNCAKLARI ŞENLİĞİ" başlıyor.

Metinbilim Enstitüsü Yönetim Kurulu üyeleri ve bazı dernek mensuplarının katılımıyla Çakarkeyf’te gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Namık Açıkgöz, dernek adına şu bilgileri verdi:

“Yerkesik Otantik Çocuk Oyunları ve Oyuncakları Şenliği’nin bu yıl dördüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Bu yıl gerçekleştirilecek şenliğimiz, Menteşe Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile gerçekleşmektedir. Şenliğe, Kültür ve Turizm Bakanlığı da ilgili yönetmelikler çerçevesinde maddi destek vermektedir. Şenliğimiz 24-25 Mayıs 2014 tarihlerinde, Yerkesik İlköğretim Okulu bahçesinde gerçekleştirilecektir.

Açılış programı, 24 Mayıs Cumartesi günü saat 10.00’da olacak ve 2 gün boyunca, 7-14 yaş grubu çocuklar, otantik çocuk oyunlarını, oyun kurucularımızın önderliğinde oynayacaklardır. Yakartop, beş taş, seksek, ip atlama, çember çevirme, topaç çevirme, çelik-çomak, yağ satarım bal satarım, açkapıyı bezirgan başı, mendil kapmaca, dokuz taş, bilye gibi oyunların oynanacağı şenlikte, bu sene Gana, Yemen, Kazakistan gibi ülkelerden de oyunlar sergilenecektir.

Bunun yanısıra, düdük, kaval, tüfek, hüppük, çamurdan oyuncaklar gibi el yapımı basit oyuncakların da yapılıp sergileneceği şenlik 2 gün sürecek. Bu senenin sürprizi, açılışta, sürpriz bir isim, çok basit bir çocuk düdüğü olan “hüppük”ün yapılışını kısaca anlatacak ve kısa bir “hüppük” dinletisi gerçekleştirecektir. Şenlik süresince, talep eden esnafımız, ücretsiz el sanatları ve otantik yiyecek-içecek stantları açabilecek. Şenlikte, fast food ve gazlı içecek satışı yapılmayacaktır.

Çocukların kendi varlıklarını göstermeleri ve ispatlamalarına fırsat ve imkân tanıma amacına yönelik bu şenlik, sadece otantik kültür değerlerinin canlandırılmasını amaçlamamakta, tüketim toplumu zihniyetinin çocuk sömürüsüne karşı çıkmayı da amaçlamaktadır. Yerelden ulusala ve ulusaldan uluslararasına seyretmesini hedeflediğimiz bu şenliğin, Muğla’ya turizm alanında yeni bir değer katması; deniz turizmi yanında bir kültür turizmi alanı olarak yöre turizmine zenginlik katması amaçlanmaktadır."