İzmir'de Özel İdarenin Malları Hazineye

İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu'yla aralarında tartışma konusu olan kapatılan İl Özel İdare'nin mallarının, Maliye Hazinesi'ne verildiğini açıkladı. Toprak, Hazine'nin ilgili kurumlara tahsis yapabileceğini belirtti.

Vali Toprak, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İzmir'de tartışma konusu olan Özel İdare Malları'nın Hazine'ye tahsisinin yapıldığını söyledi. Köy tüzel kişilikleri ve kapatılan belde belediyelerinin mallarının önemli bir kısmının ilçe belediyelerine devrettiklerini dile getiren Toprak, Özel İdare'nin kapatılmasından sonra yürütülen süreçte ihtiyaç fazlası personel harici konu dışında tüm işlemlerle ilgili kararın verildiğini söyledi. Kararların ilgili kurumlara duyurulma ve tebliğ aşamasında olduğunu belirten Vali Toprak, "İlgili mal paylaşım komisyonunun toplanma süresi devam ediyor. Komisyon ana kararlarını aldı. Açık ve net olarak paylaşımlar yapılmıştır. Biz Anayasa'ya ve kanunlara inanıyorsak, Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı kuruluş kanununda Devlet adına her türlü taşınmaz ve taşınırların kullanım hakkı idare etme hükmü var. Bunun da karşılığı Maliye Hazinesi'dir. Maliye Hazinesi hem alıcı, hem ve verici noktadadır. İlgili kurumların kullanması için altyapıyı oluşturur ve gayrimenkulleri üzerinde tutar. Gerektiğinde ilgili kurumlara tahsis yapar. Bugün bir hizmet için ayarlanan gayrimenkuller hizmet alanı bittiği için asıl sahibine döner. Maliye de bunu yönlendirir. Buna karşı çıkmak sisteme, hukuka, Anayasa'ya karşı çıkmaktır. Bu hakkın sonrasında bir hukuksuzluk varsa ona göre karşı çıkmak gerekir. Peşinen 'Bu iş yanlıştır' demektense Hazine bunu kullanırken yanlış yapıyorsa onu sorgulamak lazım" dedi.

Paylaşımla ilgili olarak örnekler veren Vali Toprak, Balçova Termal Tesisleri'nin Maliye Hazinesi'ne kaydedildiğini belirterek, "Ülkemizin en önemli fizik tedavi merkezlerinden biri olan yer sağlık konusunda değerlendirilmelidir. Zaman içerisinde hangi bakanlık iyi kullanacaksa onaya tahsis edilir. Sümerbank arazisi konusu da açıktır. Sümerbank kapandıktan sonra Özelleştirme İdaresi aracılığıyla Hazineye geçmiştir. Maliye Bakanlığı'nın kontrolündeki bir yerdir. 'Yüksek Planlama Kurulu vasıtasıyla İl Özel İdaresi'ne tahsis edelim' demişler. Ne amaçla? Tabii ki eğitim amacıyla. Her bir kamu taşınmazının mutlaka sahibi kamu hazinesidir. Tahsis yapıldığı yer Milli Eğitim Bakanlığı'dır" dedi. Bozdağ Kayak Merkezi ormanlık alandan kapsam dışı olduğu için kayak merkezi şartıyla daha önce İl Özel İdaresi'ne verildiğini belirten Vali Toprak, "Kapandıysa esas sahibine gider. Büyükşehir Belediyesi Orman Genel Müdürlüğü'ne başvurursa; tabi ki uygun görürse memnuniyetle verir. Özel İdare nasıl tahsis aldıysa belediye de tahsisi alır. Biz Hazine'ye güvenmek zorundayız. Önemli olan bu sistem içerisinde yanlış kullanım varsa onu tartışmaktır. Tahsisten sonra bir yanlışlık varsa ona bakılır. Talepler konusunda değerlendirme yapılır. Her gün şehrin gündeminde 'Özel İdare'nin malları' deniliyor. Bana göre burada bir problem yok. Sanki sorun varmış gibi konuşuluyor. Bu sistem içerisinde kanun 'fiilen bakanlıkların kullandığı hizmet alanı varsa komisyon verecek' diyor. Eğer okul alanı ya da okul varsa komisyon mülkiyeti kamu hazinesine tahsisini Milli Eğitim Bakanlığı'na verecektir. Bir sağlık ocağı ve toplum merkezinin de kullanımı yani tahsisi Sağlık Bakanlığı'na verilir. Bu kadar basittir" dedi.

DEVLETİN MALI YEREL, YERELİN MALI DEVLETİNDİR

Başkan Aziz Kocaoğlu'nun "Malların tapularını bize verin" açıklamalarıyla ilgili de değerlendirme Yapan Vali Toprak, "Büyükşehir Belediyesi'nden geçen bir yer ise oraya verilebilir. İyi niyetle konuşuyoruz. Ben de olsam 'bana verin' derim. Ama bu eşyanın tabiatında var. Sayın başkan da 'bunları ben alsam şöyle planlama yapar ve değerlendiririm' diyor. O kendi planını yapmış olabilir. Bilemem. Hilton Oteli'nde belediyenin hissesi var. O hisseyi otele vermekle kaçırma, aşırma, götürme mi oldu? Bunları bu şekliyle ifade etmek yanlış olur. Kurumun ihtiyacı varsa talep ederse uygun görülür ve Maliye'den alır. Her ay Büyükşehir ve ilçe belediyelere genel bütçe giderlerinden pay geliyor. İl Özel İdaresi'ne de geldi. İl Özel İdaresi'nin payları genel bütçeden geliyor. Paylar yatırımlara dönüştürülüyor. Zenginlik varsa değer de para da ülkenin maliyesinindir. Belediye malları da devlet malı niteliğindedir. Çünkü kaynağını bütçe gelirlerinden alıyor. Vergi de devletin hukuku çerçevesinden alınıyor. Bir ay belediyelere pay verilmesin maaş verilemez. Bunu iddia ediyorum. Çıkıp 'Efendim yerelin malı' diyorlar. Devletin malı yereldir, yerelin malı devletindir. Olay budur" dedi.

TRABZON ÖRNEĞİNE NE DEDİ?

Vali Toprak, başka kentlerde İzmir'deki paylaşım sisteminin uygulanmaması, malların Trabzon'da belediyelere bırakılmasıyla ilgili soruya ise "Bu durum olabilir. Her yerde aynı olsaydı. İzmir'in adı Trabzon, Trabzon'un adı da İzmir olurdu. Sizin adınız farklı, benim adım Mustafa. Örnek gösterilme konusu yanlıştır" dedi.

Toprak, Ankara'dan talimat alıp almadığı sorusuna ise "Olamaz efendim. Nasıl olur ya? Olayın sistemi açıktır. Komisyonun nasıl çalıştığı bellidir. Kanun açıktır. Onun dışında bir işlem yapılmadı. Mesele çok tartışılabilir. Konu benim açımdan tartışılabilecek bir durumda değildir" dedi.

İHTİYAÇ FAZLASI PERSONEL İNCELEMESİ

Büyükşehir Belediye'sinin iade ettiği Özel İdare'nin üst düzey bürokratlarının durumunu değerlendirdiklerini dile getiren Vali Toprak, Kanun'da 'Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'na bağlı olan memurların dışındaki kişileri ilgilisine göre belediyelere verebilirsiniz' maddesi olduğunu belirterek, "Çünkü orada sınırlı sayıda kişi var. Bunlar mühendis, üst düzey personel gibi kişilerdir. Aktarma yapıldıktan sonra belediyeler Valilik'e ihtiyaç fazlası ise müracaat edebiliyor. Komisyon bunu incelemelidir. Eğer ihtiyaç fazlası ise Devlet Personel Başkanlığı'na göndereceğiz. Gönderene kadar maaşlarını belediyelerden alacaklardır. Personel başkanlığı sorun olmayacak şekilde aynı il içinde görevlendirecektir. İhtiyaç fazlası mıdır, değil midir ona göre bakılır ve değerlendirilir" dedi.