İzmir'deki Mal Devri Krizinde STK'lar Devrede

Özel İdaresi Malları’nın Hazine’ye devredilmesini istemeyen İzmir’deki oda, dernek ve meslek kuruluşları “ortak hareket” kararı aldı. İlk olarak Başkan Kocaoğlu ile bir araya gelen sivil inisiyatif, aralarından seçtikleri 12 temsilci ile Vali Mustafa Toprak’tan randevu isteyecek.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Özel İdaresi Malları’nın İzmir Valisi Mustafa Toprak başkanlığındaki komisyon tarafından yerel yönetimler yerine Hazine’ye devredileceğinin açıklanmasının ardından, gelinen son nokta ile ilgili bilgi vermek üzere, İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu içinde yer alan bazı oda, dernek ve meslek kuruluşları temsilcileri ile bir araya geldi. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen toplantıda söz alarak görüş bildiren katılımcılar, İl Özel İdaresi mallarının İzmir’in olduğu konusunda görüş birliğine vararak “ortak hareket” kararı aldı.

İlk adım olarak da, grup içinden belirlenen 12 temsilcinin öncelikle İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir milletvekilleri ile görüşmesi kararlaştırıldı.

 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, toplantı sorsanı şu bilgileri verdi:

"Özell İdare mallarının hangi kurumlara verildiği ile ilgili listeyi Valilik’ten istedik. Ancak henüz elimize ulaşmadı. Biz de şimdi Bilgi Edinme Yasası aracılığıyla istiyoruz. Geldiği zaman yasal yola başvuracağız. Yürütmenin durdurulmasını, tapuda tescil yapıldıysa askıya alınmasını istemek gibi bütün hukuki yolları deneyeceğiz.

Toplantıda İzmir’in haklarını sonuna kadar korumak için mutabık aldık. Vali Bey ve siyasilerle diyolog kurulması konusunda bir heyet oluşturuldu. Bu heyet çalışmalarını sürdürecek. İzmir’de A’dan Z’ye herkes, hatta açıktan söylemese bile siyasiler bile İzmir’in malının İzmir’de kalmasını istiyor. İzmir’de kesintisiz 10 senedir belediye başkanlığı koltuğunda oturan ender kişilerden biriyim. Bir kuruş mal satmadan birçok yatırım yaptık. Bizim bu malları koruyacağımızı, gelecek kuşaklara teslim edeceğimizi, göz bebeğimiz gibi bakacağımızı hem tüm hemşehrilerimiz hem de dünya alem biliyor. Bu mallar belediyede kalırsa, belediye meclisinin bu mallara sahip çıkacağını, bizden sonra da belediye meclisinin koruması altında olacağının altını çizeceğiz. Ben çevre yerleşimlerde K.Menderes’te, Bakırçay’da hizmet etmek için şantiye yeri arıyorum. İl Özel İdaresi malları içerisinde kurulu şantiyeler var. Biz bu şantiyeleri ve iş makinelerini köylere hizmet için kullanmak istiyoruz. Bu mallar köylere hizmet etmek için alındı ve şimdi bu görev bize verildi. Buradaki mantığı tabi Vali Bey randevu verdiğinde arkadaşlarımız da öğrenecekler.”

Çözüm Heyeti’nde kimler olacak?

İlk olarak İzmir Valisi ile görüşecek heyette İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, İzmir Barosu Başkanı Av. Ercan Demir, İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Ege Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Güçlü, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ve TBMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Melih Yalçın yer alacak.