Başbakandan Irak Yorumu

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz gezisinin son gününde Trabzon Valiliği’ni ziyaret etti. Başbakan valilikte, Bloomberg Medya Grup Başkanı, BM Genel Sekreteri İklim Değişikliği Özel Temsilcisi ve eski Newyork Belediye Başkanı Michael Bloomberg ile de görüştü. Geceyi Trabzon’un Bostancı Mahallesi’nde dünürü Sadık Albayrak’ın evinde geçiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, saat 11.20 sıralarında evden ayrıldı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN TRABZON'DA BLOOMBERG İLE GÖRÜŞTÜ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz gezisinin son gününde Trabzon Valiliği’ni ziyaret etti. Başbakan valilikte, Bloomberg Medya Grup Başkanı, BM Genel Sekreteri İklim Değişikliği Özel Temsilcisi ve eski Newyork Belediye Başkanı Michael Bloomberg ile de görüştü. Geceyi Trabzon’un Bostancı Mahallesi’nde dünürü Sadık Albayrak’ın evinde geçiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, saat 11.20 sıralarında evden ayrıldı. Yol kenarında kendisini Türk bayraklarıyla bekleyen bir grup vatandaşın yanında aracını durduran Başbakan Erdoğan, vatandaşlarla sohbet etti, isteyenlerle hatıra fotoğrafı çektirdi, çocukları sevdi. Bu sırada bir vatandaş da Başbakan’la son günlerin modası selfie çektirdi. Lise öğrencisi bir kız ise Erdoğan’a, “Başbakanım bütün liselerde başörtüsü serbest olsun. Ben okula başörtüsüyle giremiyorum” dedi. Kızı yanına çağıran Erdoğan bir süre sohbet etti. Vatandaşlar Başbakan Erdoğan’ın Babalar Günü’nü de kutladı. Daha sonra Trabzon Valiliği’ne gelen Başbakan Erdoğan, kendisini karşılayan polis mangasını selamladı, protokolle tokalaştı ve Valilik Binası’na girdi.

BLOOMBERG BİR SAAT ÖNCE GELDİ

Bu arada Başbakan Erdoğan’la Trabzon Valiliği’nde özel bir görüşme yapacak olan Bloomberg Medya Grup Başkanı, BM Genel Sekreteri İklim Değişikliği Özel Temsilcisi ve eski Newyork Belediye Başkanı Michael Bloomberg de saat 10.45 sıralarında Trabzon Valilik Binası’na geldi. Başbakan Erdoğan, Michael Bloomberg’le Valilik makamında görüştü. Görüntüler Başbakanlık Basın Bürosu tarafından basına dağıtıldı.

ERDOĞAN: OLAY BELKİ MEZHEP SAVAŞINA GİDECEK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon Valiliği'nden çıkarken basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Musul Başkonsolosluğu'nu çarşamba günü basan IŞİD militanlarının rehin aldığı görevlilerimizin kurtarılması için hava operasyonu yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine Erdoğan şunları söyledi:

"Artık olayı Musul olarak değerlendirmekten öte bir süreç yaşanıyor. Artık olay tamamıyla bir Irak olayı haline gelmiştir. Irak’ın genelinde, hemen hemen tüm eyaletlere doğru bu ateş sıçramıştır. IŞİD unsurlarının bir olayı olmaktan öteye geçti. Adeta bir mezhep çatışmasına, belki de bir mezhep savaşına gidecek. Burada iç ve dış tahrikler büyük rol oynuyor. Gerek başkonsolosluk mensuplarının, gerek TIR şoförlerinin, gerek diğer Türk vatandaşlarının hayatını önemsiyoruz ve bunun için de attığımız ve atacağımız adımlara dikkat ediyoruz. Maalesef içeride bazı siyasette sorumluluk bilinci içinde davranması gerekenlerin, tahrik içinde olduklarını görüyorum. Bu süreci ne yazık ki oradaki vatandaşlarımızı yok farz ederek değerlendiriyorlar. Bize adeta tahrik ifadeleriyle yükleniyorlar. Bu işin sorumluluğunu taşıyanlar, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, şahsım, Genelkurmay Başkanım, bakan arkadaşlarım ve MİT mensupları yoğun şekilde bu işi an be an takip ediyoruz. Burada öncelikli birincil adımımız oradaki vatandaşlarımızı, kardeşlerimiz salimen ülkemize getirebilmektir. Bunun için her türlü görüşmeler sürdürülüyor, yapılıyor. Önce bunları halletmemiz lazım. Bunun dışında bizden bazı beklentiler var ki, kimse bunu beklemesin."

"BİDEN’LE ÜÇ GÜNDE İKİ KEZ GÖRÜŞTÜM"

Başbakan Erdoğan, Musul olayının ulusal boyutta olmaktan öte uluslar arası boyutta da takibini yaptıklarını vurgulayarak şöyle konuştu:

"Üç gün içinde Joe Biden’la iki kez görüşme yaptım. Uzunca görüşmeler oldu. Niye bu görüşmeleri yaptım? Biliyorsunuz Irak dosyası Amerika’nın, Joe Biden’ın elindedir. Nitekim evvelsi akşamki görüşmede de kendileri de sayın başkanla görüşme halindeydiler. Oradan çıkarak benimle görüştü. Kendileriyle nelerin yapılabileceği hususunu görüştük. Medyaya bazı şeyler yansıyor. Bunların bu tür süreçlerde sağlıklı olduğunu konuşmak yanlış olur. Bunun yanında aynı şekilde komşu ülkelerle bu görüşmelerimiz devam ediyor. Aynı şekilde şu anda İran’la ilgili arkadaşlarım görüşmelerini yapıyor. Suud’la görüşmeler yapılıyor. Bu akşam döner dönmez geniş çaplı toplantı yapacağız. Bu toplantıda konuyu tekrar değerlendireceğiz. Bugün son bir gelişme Telafer gelişmesidir. Hafife alınamaz bir gelişmedir. Biliyorsunuz Telafer’de Türkmenlerin ağırlıklı olduğu bir yapı var. Türkmen kardeşlerimizin de yarıya yakını Sünni’dir. Yarıya yakını da Şia’dır. Orayı da yakın takipte bulunduruyoruz. Akşam döner dönmez arkadaşlarımızla yapacağımız toplantıyla birlikte ne tür adımlar atacağız, bunların kararını alacağız."

Başbakan Erdoğan, Musul’da IŞİD'in rehin aldığı Türklerin sağlıkları konusundaki soruya, "Herhangi bir endişe yok. Arkadaşlarımızın aldıkları bilgiler o konuda sıkıntı olmadığı yönünde. Şu anda salimen dönmelerini sağlamak istiyoruz" yanıtını verdi.

BABALAR GÜNÜ MESAJI

Valilik çıkışında ayrıca tüm babaların Babalar Günü'nü tebrik ettiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, "Allah tüm evlatları annesiz ve babasız bir yaşamda, inşallah her türlü gücü onlara lütfetsin diyorum. Tabi biz bu arada Soma'da 301 babanın özellikle şahadetine tanık olduk ve o aileler tabi bugün onlar babasız. Hanımlarına, yavrularına özellikle sabırlar diliyorum" dedi. Babalar olarak dünyada kendilerinin de sorumlulukları bulunduğunu anlatan Başbakan Erdoğan şöyle devam etti:

"Bu sorumlulukları da gerek ailelerimiz, gerek milletimiz, gerek ülkemiz, gerek vatanımız, ülkemizin birliği, beraberliği, vatanımızın çok daha muasır medeniyetler seviyesi üstüne çıkması için büyük bir seferberlik halinde sürdürmemiz lazım. Her babanın çeşitli alanlarda, çeşitli görevleri söz konusu. Siyasette, bilimde, sanatta, sporda aklınıza ne gelirse ve hepimiz bulunduğumuz yerlerde, makamlarda bu görevlerimizi başarılı bir şekilde eğer ifa edecek olursak, inanıyorum ki Türkiye’mizi bizler 2023'te muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmada, ilk 10'a sokmada çok çok büyük merhaleler kat edebiliriz. Bu inanç içerisindeyiz. Yüklendiğimiz Türkiye'deki siyasetten gelen başbakanlık göreviyle bunu yürütüyoruz. Tüm kabinedeki arkadaşlarım bunun sorumluluğu içinde bunu sürdürüyoruz ve inşallah 2023'e de bu umutla, bu duyguyla ulaşacağımıza inanıyorum. Ekonomide ortaya çıkan performans bize bunu gösteriyor ve inanıyorum ki ikinci çeyrek, üçüncü çeyrek ve bu yılın sonunda tümüyle 2014'ü başarıyla noktalayacağız. Ben sizlere de çok çok teşekkür ediyorum. Birliğimiz, beraberliğimiz ve dayanışmamızın tabii ki bizim için en büyük güç olduğunu da bugün bir baba olarak hatırlatmak istiyorum. Tabi bir baba olarak bir şeyi daha hatırlatmak istiyorum, aman üç çocuğu annelerle beraber el ele ihmal etmeyin diyorum, en az üç çocuk."

Erdoğan daha sonra yol kenarında toplananları selamlayıp sohbet ederek 200 metre uzaklıktaki Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne yürüyerek gitti.