Komandolar böyle seçiliyor

TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin komando ihtiyacını karşılamak amacıyla Isparta Eğirdir Dağ Komando Okulu'ndaki Komando İhtisas Kursu'nun üçüncü aşaması, 'Su Üstü Komando Harekatı', Ege Denizi'nde icra ediliyor.

Toplam 28 hafta süren kursa gönüllü olarak katılan subay ve astsubaylar, birbirinden zorlu 4 aşamayı geçtikleri takdirde komando olmaya hak kazanıyor. Korkusuzca helikopterden atlayıp, el, ayak ve gözleri bağlı halde denize atılan, tüm kısıtlamalar rağmen hayatta kalmayı başaran gözü kara komando adaylarının yanı sıra bu ve benzeri kurslara, 16 ülkeden de subay ve astsubaylar katılıyor.

Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı bünyesinde 28 hafta süren Komando İhtisas Kursu'nun ilk aşaması olan 'Derin kar ve şiddetli soğuklarda komando harekatı' Isparta Davraz'da yapıldı. Kursun ikinci aşaması 'Kara Komando Harekatı' Burdur, Antalya, Konya ve Isparta'yı içine alan yaklaşık 20 bin kilometrekarelik alanda gerçekleştirilirken, üçüncü aşaması olan 'Su Üstü Komando Harekatı' Ege Denizi'nde icra ediliyor.

Dünyanın en zorlu askeri eğitimleri arasında gösterilen ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın komando ihtiyacını karşılamayı amaçlayan kursun üçüncü aşamasında, komando adayları 4 hafta boyunca her türlü su engelini aşarak komando harekatı icra etmeyi öğreniyor.

ZORLU EĞİTİM

'Su Üstü Komando Harekatı' kapsamında, techizatlı olarak, kuleden atlama, askeri kurbağalama yüzme, su altı yüzme, dalış, su altından tüplü intikal, denizden intikal, bot devirme, sal yapma, helikopterden atlama, son hızla giden bottan atlama ve bota binme gibi birbirinden zorlu eğitimlere tabi tutuluyor. Gece de devam eden eğitimlerde, komando adaylarının fiziki ve psikolojik dayanıklılıkları da test ediliyor. Eğitimlerin ardından, komando adayları gruplar halinde, komutanları tarafından planlanan tatbikatları icra ediyor.

EL, AYAK VE GÖZLERİ BAĞLI DENİZE ATILIYORLAR

Eğitimin bir diğer bölümünde ise botta el, ayak ve gözleri komutanları tarafından bağlanan komando adayları, ardından denize atılıyor. El ve ayaklarını kullanmadan yüzebilen kursiyerler, en yakın unsura ulaşarak eğitimi tamamlamaya çalışıyor.

GERÇEĞİ ARATMAYAN TATBİKAT

Kurs kapsamında aldıkları eğitimi gerçeği aratmayan tatbikatlarla uygulayan komando adayları, zorlu şartlarda hayatta kalmayı da öğreniyor. Tatbikatta, verilen görev gereği düşmanın kritik öneme sahip tesislerine taktik akın harekatı düzenleyen tam techizatlı komando adayları, düşman hava unsurları tarafından tespit edilmemek için botu devirerek gizlendi. Tehlikenin geçmesinin ardından botu düzelten gönüllü subay ve astsubaylar, intikale devam etti. İlk olarak kıyı emniyetini alan komando adaylarının ardından diğer silah arkadaşları botla kıyıya çıktı. Botlarını gizleyip, düşmanın kritik tesis imha görevini başarıyla tamamlayan komandolar, bir başka noktadan sıyrılma görevine başladı. Doğadaki malzemeleri kullanarak kendilerine sal yapan komando adayları dönüşe geçti.

KURSU TAMAMLAYAN ADAYLARA BRÖVE

Ege Denizi'ndeki zorlu eğitimin tamamlanmasının ardından komando adayları, son olarak Kayseri'de 'Hava İndirme Harekatı' safhasına katılıyor. Buradaki aşamayı da başarıyla tamamlayan kursiyerler, komando ihtisas brövesi almaya hak kazanabiliyor. Öte yandan kursa katılan adaylardan, yüzde 50'sinin eğitimi başarıyla tamamlayabildiği öğrenildi.