Seferihisar'dan Büyüleyici Görüntüler

 

İZMİR'in sakin şehir unvanlı ilçesi Seferihisar'ın gizli doğası Seferihisar Doğa Mirası Projesi'yle, ortaya çıkartılıp, belgelenerek halkla paylaşıldı.

Seferihisar Belediyesi, 2013 yılı Mart ayında 'Seferihisar Doğa Mirası Projesi'ni başlattı. İlçenin doğal zenginliklerin gözler önüne serilip, belgelenmesi için başlatılan proje, Seferihisar Belediyesi desteği ve Seferihisar Doğa Okulu'nun danışmanlığı ile yürütüldü. Ege Üniversitesi, Muğla Üniversitesi, Doğa Derneği ve Ekolojik Çözümler'de görev yapan toplam 12 araştırmacı projenin bilim ekibini oluşturdu. Ayrıca projeye 29 kişi gönüllü destek verdi. Araştırmacılar bir yıl boyunca toplam 70 günü arazide geçirdi. Proje kapsamında Seferihisar'daki büyük memeli hayvanlar, kuşlar ve bitkiler araştırıldı. Projeyle, doğa koruma açısından değer taşıyan pek çok yeni bulguya ulaşıldı. Boz yelkovan kuşunun Türkiye'deki tek üreme kolonisi Sığacık Körfezi olduğu keşfedildi. Aynı zamanda Seferihisar'ın kara leylek, yılan kartalı ve tepeli karabatak için önemli bir üreme bölgesi olduğu anlaşıldı ve toplam 83 kuş türünün yuva kurduğu tespit edildi.

Proje öncesinde Seferihisar'da kaydedilmiş bitki türü sayısı 246 iken, çalışmalar sonucunda bu sayı 551'e yükselerek iki kattan daha fazla arttı. Bu bitkiler arasında Anadolu mazı meşesi gibi çok nadir ağaçlar ve kıvırcık lale gibi soğanlı bitkiler yer aldığı tespit edildi. İlçede toplam 18 orkide türü yetiştiği ortaya çıktı.

Seferihisar tepelerine kurulan harekete duyarlı fotoğraf makineleriyle (fotokapan) tilki, çakal, porsuk gibi memeli hayvanların fotoğrafları çekildi. Fotokapanlarla, toplam 6 bin 348 kayıt elde edildi. Aslında Hindistan kökenli olan oklu kirpinin Seferihisar'da da yaşadığı ortaya çıktı. İlçede toplam 9 büyük memeli türü ilk kez tespit edildi. Tamamlanan proje Seferihisar Belediyesi Çocuk ve Gençlik Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Toplantıya CHP'li Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, Muğla Üniversitesi Çevre Koruma ve Kontrol Programı Öğretim Görevlisi Yasin İlemin, Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Uzmanı Volkan Eroğlu ve Doğa Fotoğrafçısı Barış Koca katıldı. 

Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçede yaşayan her bir vatandaşın yüksek bir yaşam kalitesine sahip olmasından sorumlu olduklarını belirterek, "Bugün dünya sağlıklı ve zengin bir doğayı yüksek yaşam kalitesinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul ediyor. Bu nedenle ilçemizde yaşayan tüm canlıları da birer Seferihisarlı ve hemşerimiz olarak görüyoruz. Onların varlığı Seferihisar kimliğinin vazgeçilmez bir parçası. Doğa Mirası projesi ile Türkiye'de ilk defa bir ilçe belediyesi doğadaki canlı türlerini böylesine derinlemesine araştırdı. Bu çalışmanın sonuçları hem ilçemiz doğasını yaşatmak için bize rehberlik edecek, hem de umarım diğer ilçeler için de bir örnek olacak" dedi.