İzmir'de Stat Kargaşası

Gençlik ve Spor Bakanlığının Karşıyaka ve Göztepe için inşa etmeyi planlayıp ihalesini gerçekleştirdiği statlar istenmiyor.

Göztepe'nin yeni başkanı Mehmet Sepil'in Gürsel Aksel'e yeni stat yapılmasını uygun bulmadıklarını beyan etmesinin ardından bu kez de Karşıyaka Belediye Başkanı Mutlu Akpınar, Yalı'da mevcut stadın bulunduğu alana inşa edilecek tesise karşı Örnekköy projesini hayata geçirmek için çalışma başlattı.

Örnekköy'de 40 bin metrekare alana inşa edileceği ve UEFA standartlarında olacağı açıklanan 16 bin seyirci kapasiteli yeni stadın proje çalışmalarının başladığı, tesisin üstünün açılır, kapanır şekilde dizayn edileceği bildirildi. Karşıyaka Kulübü'ne gelir getirecek mağazaların da yer alacağı tesiste 3000 araçlık otopark ve kapalı yüzme havuzu bulunacağı kaydedildi.

Başkan Akpınar'ın projenin detaylarını önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağı, stadın isminin henüz netleşmediği, bu konuda sponsorluk görüşmelerinin yapılacağı öğrenildi.

Örnekköy'deki arazinin mülkiyetinin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde olduğunu belirten Başkan Akpınar, "Tesisin tamamlanmasının ardından, 2005'teki Dünye Üniversite Oyunları için yapılan tenis kortları, spor salonları, yüzme havuzları ve Yamanlar Gençlik Merkezi ile birlikte Karşıyaka İzmir'in en önemli spor merkezi haline gelecek" dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Yalı'ya yapılması planlanan 15 bin kapasiteli stadın ilçeye faydalı olmayacağını savunan Akpınar, şöyle devam etti:

"Böylesine önemli bir tesisi inşa ederken, kentin yapısını doğru planlamak ve geleceği düşünmek gerekiyor. Bu bölgeye inşa edilecek 15 bin kişilik bir stat bina yoğunluğunu artırmakla birlikte hem trafiği felç edecek hem de ilçenin yeşil dokusuna büyük zarar verecek. Örnekköy'de yapacağımız stat sadece İzmir'in değil, ülkenin en çağdaş tesislerinden biri olacak."

MİMARLAR ODASI:  KARŞIYIZ KARŞI

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, Yalı'daki mevcut stadın bulunduğu araziye yapılacak 15 bin kişilik tesisin, ilçe için "facia" olacağını söyledi.

Topal yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

"Bakanlığın Karşıyaka ve Göztepe'ye projelendirdiği statlar, çevresinde bulunan konut ve yaşam alanlarını olumsuz etkileyecektir. Yeni statların tribün yapılarıyla oluşacak büyük kütleler, çevresindeki konutların ulaşım, hava, güneş olanaklarını yok edecektir. Yapılması gereken Gürsel Aksel, Karşıyaka, Bornova, Buca ve Menemen ilçe statlarını semt spor alanları için olması gereken norm ve standartlara uygun hale getirerek kentin spor olanakları zenginleştirmektir."