İstanköy'den Sevinçli Haber!

 
MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'ndeki Turgutreis açıklarında balık avlarken Yunan sahil güvenlik ekiplerinin gözaltına alarak İstanköy (Kos) Adası'na götürdüğü, 1'i tutuklu, 3'ü adli kontrol ve kefaletle serbest bırakarak yurtdışı yasağı konulan 4 Türk, ikinci kez hakim karşına çıktı.

Tekne Kaptanı Kaan Camuzcuoğlu'nun tutuklu yargılanmasına, diğer 3 kişinin yurtdışı yasağının kaldırılmasına karar verildi. 3 kişinin, gerekli işlemlerin tamamlanması sonrası kısa bir süre Türkiye'ye dönebileceği belirtildi.

Bodrum İlçesi'ne bağlı Turgutreis açıklarındaki Çatalada yakınlarında 1 Haziran'da 200 bin dolarlık 'Blue Angel' adlı yat ile balık avlarken Yunan sahil güvenliğinin makineli tüfek ile ateş açarak gözaltına aldığı, 3'ü işadamı 1'i beden eğitimi öğretmeni kadın olmak üzere 4 kişi, İstanköy Adası'nda mahkemeye çıkarıldı. Tekne kaptanı 34 yaşındaki Kaan Camuzcuoğlu tutuklanıp İstanköy Cezaevi'ne konulurken, aynı yaştaki Murat Bıçak, 35 yaşındaki Doğan Coşkun ve 29 yaşındaki Cangül Tör, 2 biner euro kefalet ile serbest bırakıldı ve kendilerine yurt dışı yasağı konuldu.

Davanın ikinci duruşmasında yurt dışı yasağı nedeniyle adada zorunlu tatilde olan Murat Bıçak, Doğan Coşkun ve Cangül Tör için sevindirici haber geldi. Türk tutukluları Avukat Kostas Andonis temsil etti. Dava sonunda yurt dışı yasağı kaldırılan 3 kişinin gerekli işlemlerin tamamlanması ardından birkaç gün içinde Türkiye'ye döneceği belirtildi. Teknenin kaptanı Kaan Camuzcuoğlu'nun ise tutuklu yargılanmasına devam edilecek.

Dünyanın En Güzel Koyları Birliği'nin Başkanı Galip Gür, şöyle dedi:

"Ege Denizi'nin her zaman dostluk ve barış denizi olmasını savunduk. Oradaki dostlarımız da aynı fikirde. Zaman zaman yaşanan gerginliklerin objektif, tarafsız bir biçimde ve adli konuda en hızlı şekilde değerlendirilerek sonuca ulaştırılması en büyük isteğimizdi. Yaptığımız girişimler olumlu sonuç verdi. Ve vatandaşlarımız hızlıca mahkemeye çıkarıldı. Yaklaşık 43 gündür devam eden adadaki esaret sona erdi. Şimdi diğer tutuklu vatandaşımızın durumu için hukuki süreci yakından takip etmeye devam ediyoruz."

Profesyonel dalış eğitmeni ve dalgıç Murat Bıçak, cep telefonu ile yaptığı açıklamada, şöyle konuştu;

"Büyük haksızlık içerisinde üzerimize ateş açılarak kendi sularımızda esir edilerek götürüldük. Gözaltına alındık, tutuklandık. Çıkış yasağı konularak serbest bırakıldık. Suçsuzluğumuz adli mahkemelerce de kanıtlanacak. Kendi sularımızda balık avlamaktan başka 'suçumuz' yoktu. Bu suçsa tabii. Yunanistan'da başlayacak olan adli tatil öncesinde mahkemenin hızla görülmesi bizim için büyük bir şans oldu. Aksi takdirde Eylül ayının sonuna kadar burada kalacaktık. Saçma sapan bir gözaltı nedeniyle iş hayatımız her şeyimiz altüst oldu. Yine de bu karardan sevinçliyiz. Tutuklu olan arkadaşımızın da serbest kalacağından şüphemiz yok."