İlk İşsizlik Ödemelerini Aldılar

 
MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, 301 kişinin öldüğü facianın meydana geldiği ocakta çalışan maden işçilerinin, işsizlik sigortası kapsamındaki ilk ödemeleri PTT'ye yatırıldı. Madenciler, PTT önünde kuyruk oluşturup, paralarını çekmeye başladı.

İŞKUR'un resmi internet sitesi ' www.iskur.gov.tr'de yer alan, Soma'daki işçilere yapılacak ödemelere ilişkin duyuruda, maden faciasında kaza günü itibarıyla çalışanlara ve çalışanlardan vefat edenlerin hak sahiplerine ilk aya ilişkin ödemelerin 17 Temmuz itibarıyla, ilgililer adına PTT'ye transfer edildiği, ilgililerin T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanlarıyla PTT şubelerine başvurarak paralarını alabilecekleri; bundan sonraki aylarda da ödemelerin her ayın 15'i ile 20'si arasında yapılacağı bildirildi.

İŞKUR'dan yapılan yazılı açıklamada, "Soma’da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen maden kazası ile ilgili olarak 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa Geçici 12. Madde eklenmiştir. Bu çerçevede, kazanın meydana geldiği Eynez maden ocağı işletmesinde kaza günü itibariyle çalışanlara ve çalışanlardan vefat edenlerin hak sahiplerine (hak sahipliği oranında); İşsizlik Sigortası Fonu'ndan 6 ay boyunca net ücretleri kadar ödeme yapılacaktır. İlk aya ilişkin ödemeler 17 Temmuz 2014 Perşembe günü itibariyle ilgililer adına PTT’ye transfer edilmiş olup, ilgililer T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanları ile birlikte PTT şubelerine başvurarak ödemelerini alabileceklerdir. Bundan sonraki aylarda da ödemeler her ayın 15’i ile 20’si arasında yapılacaktır. Ayrıca, Soma’da müfettişler tarafından faaliyetleri durdurulan Eynez, Atabacası ve Işıklar maden ocaklarında çalışanların işveren tarafından ödenmeyen ücretleri, daha sonra işverenden tahsil edilmek üzere 3 ay boyunca İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacaktır. Bu kapsamdaki ödemelerden ilk aya ilişkin olanlar, 18 Temmuz 2014 Cuma günü itibariyle ilgililerin maaş hesaplarına aktarılacaktır" denildi.