İzmir'de futbol terörü

PTT 1. Lig’de Göztepe’nin kendi sahasında Tavşanlı Linyitspor’a 1-0 yenilerek küme düştüğü maçın ardından Atatürk Stadı ve çevresi savaş alanına döndü. Onlarca taraftar ve polisin yaralandığı, basın mensuplarının darp edildiği, Göztepe Teknik Direktörü Kemal Kılıç’ın hastaneye kaldırıldığı olaylarda çok sayıda taraftar gözaltına alındı.

Ankaragücü ve Kartalspor’dan sonra 2. Lig’e düşecek üçüncü takımın belirleneceği karşılaşmada konuk takım 80'inci dakikada Agbetu’nun ayağından bulduğu golle kurtuluşunu ilan edip, rakibini ateşe atarken, bu gol, olayların da başlangıcı oldu.

Golün hemen ardından tribünler hareketlenirken, protokol tribününe giren bir grup taraftar, Başkan İmam Altınbaş’a saldırmaya çalıştı. Saldırganlar güçlükle olay yerinden uzaklaştırıldı, Altınbaş tribünden ayrılmak zorunda kaldı. Bu esnada koltukları kırıp sahaya ve emniyet güçlerine atmaya başlayan taraftarlar, bitiş düdüğünden sonra da sahaya inmeye çalıştı. Sahayı koşarak terkeden futbolcular soyunma odası koridorlarında göz yaşlarına boğuldu.

Polis oyun alanına girmek isteyen taraftarları jop ve göz yaşartıcı bombalarla durdurmaya çalıştı. Taraftar polise kırdıkları koltukları ve yangın söndürme hortumlarını açarak karşılık verdi. Müsabakaya aileleri ve çocuklarıyla gelen taraftarlar büyük korku yaşadı.

Stat içinde başlayan olaylar, ilerleyen dakikalarda stat dışına da taştı. Protokol tribünü çevresindeki güvenlik çitlerini yıkan taraftarlara çevik kuvvet ekipleri, toplumsal olaylara müdahale araçlarından sıkılan tazyikli su, gaz bombaları, atlı ve köpekli polislerle müdahale etti. Taraftarlar futbolcuları dövmek için soyunma odalarına girmeye çalıştı. Stat çevresi yaklaşık 1,5 saatte boşaltılabildi, olaylar sanayi sitesi ve stat çevresinde de sürdü. Arabaların ve çevredeki dükkanların camları tuzla buz oldu.

Stat çevresindeki olaylarda biber gazı nedeniyle baygınlık ve sara krizi geçiren taraftarlar oldu. Emniyet mensupları da biber gazından olumsuz etkilendi. Olayların ardından yaralanan çok sayıda Göztepe taraftarı ve polis hastanede tedavi altına alındı. Gerginlik Göztepe Gürsel Aksel Tesisleri çevresinde gece geç saatlere kadar sürdü.