IŞİD'den ABD operasyonlarına vahşi yanıt

Irak ve Suriye’de terör estiren İslam Devleti (eski adıyla IŞİD), ABD’nin hava operasyonlarına 2012 yılında kaçırdığı Amerikalı gazeteci James Foley’i vahşice öldürerek yanıt verdi.

Örgüt, Foley’in başını kestiği görüntüleri ‘Amerika’ya mesaj’ başlığıyla sosyal medyada yayınladı. ABD Başkanı Barack Obama’nın Irak’a asker gönderme kararını açıklarken yaptığı konuşmayla başlayan videoda Obama’yı tehdit eden IŞİD, ABD hava operasyonları durdurmazsa bir sonraki adımda elindeki Amerikan vatandaşı ikinci gazeteci Steven Sotloff’u da aynı sonun beklediğini söyledi.

Serbest gazeteci James Wright Foley, Suriye’de kaçırıldığı sırada Amerika merkezli haber servisi GlobalPost için çalışıyordu. 2012 yılının Kasım ayında Suriye’nin kuzeyindeki Taftanaz’da kaçırılan Foley’den o günden sonra haber alınamadı. Ailesi Foley’in Esad rejiminin elinde rehin olduğunu düşünüyordu. Dünyanın çatışmalı bölgelerinden Irak, Afganistan ve Libya’da fotoğraflar çeken Foley, 2011′de Libya’da kaçırılmış ve 44 gün rehin tutulduktan sonra serbest bırakılmıştı.

İslam Devleti’nin ABD operasyonu durmadığı takdirde Foley’le aynı akıbeti paylaşacağını söylediği Steven Sotloff ise 2013 Ağustos ayında Suriye’de kayboldu. Serbest gazetecilik yapan Soltoff da kaybolduğu sırada TIME için çalışıyordu. Örgütün elinde rehinelerin sayısı bilinmiyor. Ancak son iki yılda Suriye’de kaybolan yaklaşık 20 gazetecinin örgüt tarafından kaçırıldığı tahmin ediliyor.

(zete.com)