Feyzioğlu Adli Yıl Açılışında Konuşacak

Yargıtay Başkanlar Kurulu, oy çokluğuyla, adli yılın açılış töreninde Türkiye Barolar Birliği (TBB) başkanının konuşma geleneğinin sürmesine karar verdi.

Kararda “Toplantı sonucunda yargının bileşenlerinden biri olan savunmanın, adli yıl açılış törenlerinde konuşması şeklinde süregelen uygulamanın, ifade özgürlüğünün de bir gereği olarak devam etmesi gerektiği” ifade edildi.

Ne olmuştu?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı seçildikten sonra, 15 Ağustos’ta yaptığı açıklamada Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun konuşma yapması haline cumhurbaşkanı olarak adli yıl açılış törenine katılmayacağını söylemişti.

“Orada Yargıtay Başkanı sadece konuşacaksa eyvallah, ödüllerine vesaire eyvallah. Zaten işin asıl formatında, yasal formatında bu yok. Neymiş teamülmüş. Bir teamül arıyorsanız, böyle bir yerde konuşması gereken Yargıtay üzerinde bir şey aranıyorsa orada cumhurbaşkanı konuşur.”

Feyzioğlu ise bu açıklama üzerine Başbakan Erdoğan'ın Yargıtay üzerinde baskı kurmak istediğini söyledi.

“Seçilmiş cumhurbaşkanımızın savunmayı protesto etmesi, Yargıtay üzerinde baskı kurmaya ve yetmiş yedi milyonu savunan avukatların meslek örgütünü susturmaya çalışmaktır.”

Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz mayıs ayında, Danıştay'ın 146. kuruluş yıldönümü töreninde TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun siyasi konuşma yaptığını ve konuşmasının uzun olduğunu söyleyerek toplantıyı terk etmişti. (Bianet)