'Tarihi yapıda tahrip' iddiası yargıya taşındı

BODRUM’da geçen 4-5 Haziran’da düzenlenen 4. Türk Konseyi Zirvesi’ne katılacak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ilçeye gelişi öncesinde, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde tarihi yapıların tahrip edildiği ileri sürüldü.

Zirve kapsamında müzenin bulunduğu Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği’nde yapılan ancak Gül ve konuk devlet başkanlarının yağmur nedeniyle katılamadıkları konser nedeniyle bazı düzenlemelere gidildi. Bu kapsamda Müze Müdürü Emel Özkan’ın talimatıyla üç hafta önce kalenin girişindeki surların plastik boya, 600 yıllık Osmanlı toplarının ise yağlıboya ile boyandığı iddiaları tepkiye neden oldu. Bir internet sitesinde Özkan’ın görevden alınması için imza kampanyası başlatıldı, bin kişi destek verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı da konuyla ilgili soruşturma başlattı. Isparta Müze Müdürü Mustafa Akaslan ile tarihçi Nihal Demir inceleme yapıp Emel Özkan ile üç arkeoloğun ifadelerine başvurdu. Geçen hafta da Başmüfettiş Oya Hitay geldi, dört gün süren araştırma yaptı, Özkan ve altı personelin ifadesine başvurdu.

Karşılıklı şikayet

İddiaların basına yansımasının ardından Emel Özkan, önceki gün Bodrum Cumhuriyet Savcılığı’na giderek şikayetçi oldu. Özkan, iddiaları ortaya attığını belirttiği sanat tarihçisi Yasemin Özdemir, restoratör-radyo çalışanı Mutlu Özcan, gazeteci Ali Fikret, iç mimar Selçuk Aydın ve merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Başdanışmanı gazeteci-yazar Can Pulak hakkında ‘asılsız iddialarla iftira atmak’, ‘sosyal paylaşım sitelerinden hakaret etmek ve haberleri paylaşmak’, ‘kültür ve tarihe zarar vermek’ ve ‘komplo kurmak’ iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Bunun üzerine haklarında suç duyurusunda bulunulan 5 kişi, emniyet müdürlüğü ile savcılığa ifade verdi. Emel Özkan’ın suç duyurusunda bulunmasını trajikomik bulduğunu belirten Pulak, “Biz de Bodrum Kalesi’ndeki tarihi dokuya zarar vermekten dolayı Özkan hakkında suç duyurusunda bulunduk” dedi.