"Akreditasyon engeli sansürdür"

G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu, AK Parti Kongresi’nde 15 basın kuruluşunun akredite edilmedikleri gerekçesiyle engellenmesini sansür olarak değerlendirdi.

G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) 1. Olağanüstü Kongresi’ni izlemek isteyen 15 basın kuruluşuna akreditasyon verilmemesini sansür olarak değerlendirdi. Aralarında, Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), Çağdaş Gazeteciler Derneği (CGD), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Ankara Temsilciliği,Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)’nın da olduğu gazetecilik meslek örgütlerinden oluşan G-9 Gazeteci Örgütleri, AK Parti Kongresi’ni izlemek için başvuran 15 basın kuruluşuna akreditasyon verilmemesini yazılı bir açıklama ile protesto etti.

Açıklamada, “Bugün Ankara’da yapılan AKP Kongresi, demokrasinin çiğnenmesine, ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına, beğenilmeyen gazetecilere ve basın kuruluşlarına yasak konulmasına, halkın haber alma hakkının engellenmesine sahne oluyor” denildi.

“Başbakanın belirlenme yönteminden tutun da Cumhurbaşkanlığı teamüllerinin çiğnenmesine kadar bir dizi gayri meşru ve hukuksuz uygulamanın yanı sıra bugünkü kongrede de bir grup basın kuruluşuna ambargo uygulanıyor.  

Bu durum, AKP iktidarının 12 yıllık geçmişiyle tabii ki çelişmiyor. Türkiye yüzlerce gazetecinin tutuklandığı, kitapların bomba sayıldığı, siyasilerin telefonla gazeteci kovdurduğu, muhabirlerin sipariş sorular dışına çıkamadığı bir ülke haline çoktan gelmişti. Bugünkü uygulama, özellikle AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dilinden düşürmediği “Yeni Türkiye”nin, bu yönüyle eskisinin devamı olacağını göstermiş oldu.

Basına koyulan kısıtlamalar, baskının, gericiliğin, otoriterizmin bir parçasıdır ve asla kabul edilemez.

Bizler, halka doğru ve eksiksiz bilgi vermeye, mesleğimizin gereği olarak soru sormaya ve gerçeklerin peşinden koşmaya devam edeceğiz. AKP iktidarı yarına baskılarını ve kısıtlamalarını taşırken bizler de gazetecilik mücadelemizi ve özgürlük savunumuzu taşıyacağız.” (İMC TV)