Gül 'Kayıp Trilyon' Davası için İfade Verecek

11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Erbakan döneminden kalma “Kayıp Trilyon” davası için ifade vermek üzere önümüzdeki haftalarda savcılığa gitmek istediğini söyledi.

Gül 28 Ağustos günü cumhurbaşkanlığı görevini Recep Tayyip Erdoğan’a devretmişti. Görev devir tesliminin ardından İstanbul’a giden Gül, ertesi sabah ilk olarak eski başbakanlardan ve Refah Partisi eski başkanı Necmettin Erbakan’ın kabrini ziyaret etmişti.

“Kayıp Trilyon” davasında konu Refah Partisi’ne yapılan hazine yardımının, partinin kapatılması sonrası kaybolduğu iddiasıyla açılmış ve Erbakan ve 68 parti yöneticisi ceza almıştı.

"Sarkozy'i örnek gösterdi"

Hürriyet'ten Taha Akyol 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yakın çevresinden aldığı bilgiye dayarak, Gül’ün eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’yi örnek gösterdiğini ve “Hukuk devleti budur, kimse imtiyazlı değildir, herkes gider ifade verir, suç var mı, yok mu diye karar verme yetkisi yargıya aittir” dediğini aktardı. Sarkozy 1 Temmuz’da görev süresinde “nüfuzunu kötüye kullanma” ve “soruşturmanın gizliliğinin ihlali” suçlamasıyla hakkında açılan soruşturmalar kapsamında gözaltına alınmış ve ifade vermişti.

"Kayıp Trilyon" davasında ne oldu?

"Kayıp Trilyon” davası Refah Partisi'nin 1998 yılı kesin hesaplarındaki partiye ait yaklaşık 1 trilyon TL'nin harcanmış gibi gösterilmesinin ortaya çıkışıyla başlamıştı.

Erbakan'a hapis, Gül'e dokunulmazlık

Erbakan, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 6 Mart 2002'de "özel evrakta sahtecilik" suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum edilmişti. Aynı davada 68 Refah Partili yönetici 1 yıl ile 1 yıl 2 ay arası hapis cezası aldı. Yargıtay, bu kişiler hakkındaki kararı onadı. O dönem Dışişleri Bakanı olan Abdullah Gül’ün dosyası ise ayrıldı ve dokunulmazlığı bulunduğu için işleme konulmadı. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ise hakkındaki dosyanın akıbeti tartışılmaya tekrar açıldı.

Erbakan'a ev hapsi, Gül'den af

Erbakan’ın "Kayıp Trilyon Davası" nedeniyle aldığı hapis cezası Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yapılan değişiklik uyarınca Nisan 2008'de ev hapsine çevrildi. Erbakan ev hapsini çekerken Adli Tıp Kurumunun “sürekli hastalık” raporu doğrultusunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 19 Ağustos 2008’de affedildi.

Mahkeme 'yargılansın' kararına Yargıtaydan bozma

Ardından Mayıs 2009’da Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Refah Partisi dönemindeki "Kayıp Trilyon" davasında yargılanabileceğine karar verdi. Yargıtay 11’inci Ceza Dairesi de Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını kanun yararına bozdu ve Cumhurbaşkanı Gül’ün yargılanmasına yönelik verdiği kararı kaldırdı.

Gül ifade vermek istiyor, Köşk hukukçuları engelliyor

Bu süreçte Abdullah Gül, Nisan 2009’da Ankara Savcılığı’na Çankaya Köşkü’nden bir yetkiliyi göndererek söz konusu dava için ifade vereceğini, bunun için kendisine gün bildirilmesini istedi. Fakat hem savcılık hem Köşk hukukçuları, bunun ‘Cumhurbaşkanı’ için uygun olmayacağını bildirmişlerdi. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı hukukçuları “Kayıp Trilyon” davasının Abdullah Gül açısından tamamlandığını ve dosyanın kapandığını açıklamıştı. (Bianet)