Adli yıl açılışında hükümete sert eleştiriler

Adli yıl açılış töreni Ankara Marriot Otel'de düzenlenen törenle yapıldı.

Törene HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katılırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ katılmadı. Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Sayıştay başkanları ve üyeleri ile Yargıtay Başsavcısı Hasan Erbil’ in yanı sıra Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Fevzioğlu ve birçok yargı mensubunun da katıldığı törende yüksek yargı mensupları ile selamlaşan Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün TBB Başkanı Fevzioğlu ile selamlaşmaması dikkat çekti. HSYK'dan hükümete yakın yaklaşık 10 üye törene katılmadı.

27 sayfalık bir konuşma yapan Yargıtay Başkanı Ali Akan, iktidarın yargıya müdahale girişimlerini sert sözlerle eleştirerek "Yargıyı yıpratmak kimseye bir yarar sağlamaz. Adaletin güçlü olması, hâkimler için değil herkes için güvencedir. Bu husus hiç unutulmamalı, yargı mensupları polemiğe zorlanmamalıdır" dedi. Alkan, "Yargıyı isteğe göre dizayn etmek için yargı kurumları üzerinde baskı oluşturulmak istenmesi, yargının kendi içerisinde yapacağı seçimlere ilişkin müdahale girişimleri endişeyle karşılanmaktadır" ifadesini kullandı.

Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde sık sık dile getirdiği ''Yargı kararlarıyla konuşur, söylemleriyle değil'' ifadelerine isim vermeden cevap veren Alkan, "Yargı bağımsızlığına müdahale niteliği taşıyan konularda yargının susmasını beklemek, ancak demokrasiye, kuvvetler ayrılığına, hukukun üstünlüğüne gerçek anlamda bağlılığın yaşandığı ortamda haklılık kazanabilir" dedi.

Alkan sözlerini şöyle sürdürdü: "Yürütmenin bir kısmının temsilcileri, yetkili soruşturma makamları tarafından verilmiş talimat olmadan yargıya polis operasyonu yapılabileceğini kamuoyu önünde açıklayabilmektedir. Son zamanlarda Yargıtay Kanunu ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Kanunu’nda yapılan değişiklikler ile yargıya müdahale girişimleri, sorunları çözmekten çok artıracak niteliktedir"

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ise "Hakimleri ve savcıları düşman ilan etmek devleti temellerinden sarsmaktır" dedi. Hükümete yönelik eleştirilerde bulunan Feyzioğlu, "Devlet idarecilerini tarihe altın harflerle geçiren; dönemlerinde yapılan yollar, köprüler, binalar değil, keyfilik yapıp yapmadıkları, adaleti hakim kılıp kılmadıklarıdır. Çünkü adaletsizlik nedeniyle insanların çektikleri acılar, yapılan inşaatları gölgede bırakır" ifadesini kullandı. (T24)