Davutoğlu hükümet programını açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda 62. Hükümet Programı'nı açıkladı. Programda 'paralel yapı'yla mücadele, çözüm süreci, yeni anayasa, Avrupa Birliği süreci ve demokratikleşme gibi konular yer alıyor.

'Paralel yapı' mesajları

"Bugün Eski Türkiye'nin tüm vesayet kurumları ve vesayetçi zihniyeti kaybetmiş, Yeni Türkiye kazanmıştır. Eski Tür­kiye’nin vesayetçi anlayışını ve uygulamalarını değişik kılıklar altında yeniden canlandırmaya çalışanlar karşılarında milleti ve temsilcilerini bulacaklardır."

Demokratikleşme

"Etnik, dini ve mezhepsel aidiyetlerden önce tarihdaşlık ve vatandaşlık an­layışını benimsiyoruz." 

Avrupa Birliği

"Cumhuriyetimizin ilanından sonraki en önemli çağdaşlaşma projesi olan Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecimiz AB sürecine yeni bir ivme kazandırmak ve her alanda reform çalışmalarını hızlandırmak amacıyla 2014-2017 dönemini kapsayan “AB’ye Katılım İçin Ulusal Eylem Planı” hayata geçirilecektir. Hedefimiz Cumhuriyetimizin 100. yıldönümünü AB üyeliği ile taçlandırmaktır."  

Yeni anayasa

"Milli iradeye rağmen üreti­len “kırmızı çizgiler” anlayışının, Yeni Anayasa için engelleyici bir faktör olarak gösterilmesini kabul etmediğimizi belirtmek istiyoruz. Yeni Anayasa’nın şekil açısından kısa, açık ve her vatan­daş tarafından anlaşılabilir olması da hedeflerimiz arasındadır."

Çözüm süreci

"62. Hükümet olarak çözüm süreci kapsamında yeni yol harita­sının hedeflerini; terörün bitmesi, silahsızlandırma, toplumsal hayata kazandırma ve demokratik siyasete katılımın önünü aç­mak şeklinde koyacağız."  

Adalet ve Yargı

"Yargı alanındaki temel sorunumuz, bazı yargı mensupla­rının siyasi-ideolojik bir misyon üstlenmesi ve hakem olma vasfını yitirerek taraf haline gelmesidir." 

Ulusal güvenliğimizi tehdit eden unsurlarla mücadele

"Hükümetlerimiz 7 Şubat, 17-25 Aralık hadiseleri ve takip eden gelişmelerle yeni bir vesayet odağının saldırılarına maruz kalmıştır. Uluslararası bağlantıları da değerlendirildiğinde, bu yapılan­malar sadece hükümetimize yönelmiş bir tehdit olarak değil, devletin varlığına kast eden, onun yapısını çökertmeyi hedef­leyen bir ulusal güvenlik sorununa dönüşmüştür. Bu tür te­şebbüsleri, geçmişteki vesayet odaklarının oluşturdukları kadar tehdit olarak görüyor ve her türlü vesayete karşı mücadelemiz çerçevesinde ele alıyoruz." 

(T24)