"Bodrum'a taş heykel müzesi kazandıracağız"

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi Aspat mevkiinde düzenlenen Aspat Uluslararası Resim ve Heykel Sempozyumu'nda dev mermer heykeller yapılıyor.

Bodrum Akyarlar Mahallesi'ndeki Termera Turistik Tesisleri'nde bu yıl 12'nci kez düzenlenen Aspat Uluslararası Resim ve Heykel Sempozyumu başladı.

Heykeltraşlar Nihat Sezer Sabahat, Okan Sabuncular, Bahadır Çolak, Varol Topaç, Tansel Çeber ve Aslı Aslan ile ressamlar Nevhiz Tanyeli, Ergin İnan, Lütfü Günay, Osman Kerkütlü, Bünyamin Özgültekin, Mustafa Altıntaş, Burçin Erdi ve İlke Kutlay'ın katıldığı sempozyumda 21 Eylül tarihine kadar yapılacak resim ve dev mermer heykellerin tarih ve doğayı konu alacağı belirtildi.

Heykeltraşların 40 derece sıcaklık altında yapmaya başladıkları 2-6 ton arasındaki dev mermerler büyük ilgi gördü. Turistik tesisin işletmecisi Ankaralı işadamı Murat Balkan, 12 yıldır düzenlenen ve yaklaşık üç hafta süren sempozyumda bugüne kadar 42 ülkeden 80'e yakın sanatçının dev heykeller yaparak müzeye bıraktıklarını belirtti.

Türkiye'nin en büyük açık hava müzesi olarak 2015 yılında Aspat'ın açılışını yapacaklarını söyleyen Balkan "Aspat, Türkiye'nin ilk ve en büyük Heykel Parkı özelliğini taşıyan ve resim sergileme alanlarını da kapsamına alacak programı her geçen yıl özenle geliştiriyoruz. Her yıl farklı sanatçıları burada düzenlediğimiz kampa davet ederek sanatçılarla ve turistlerle buluşmalarını sağlıyoruz. Amacımız Türkiye'nin ilk çağdaş ve en büyük taş heykel müzesini Bodrum'a kazandırmak. Şu ana kadar yaklaşık 80 eserimiz oluştu. Japonya'dan Amerika'ya, Azerbeycan'dan Almanya'ya kadar birçok usta heykeltraşın eseri burada sergileniyor. Ancak ne yazık ki ülkemizde heykel sanatı istenilen düzeyde olmadığı gibi zaman zaman bu sanata yönelik negatif tepkiler de oluşabiliyor. Sadece Almanya'da 40 bin heykeltraşın olduğunu biliyoruz. Ülkemizde ise bu sayı 50'yi geçmiyor. Bence bütün dünyada gelişmişlik ve kültür seviyesinin ilerlediğini gösteren iki önemli şey var. Bunlardan birisi dünya sporlarında başarılı olmak ikincisi ise sanatta başarılı olmak" dedi.

Sanatçıların yaptığı eserler 21 Eylül'den itibaren turistik tesisin bahçesinde sergilenecek.