Soma'da 'okuluma dokunma' eylemi

Manisa'nın Soma ilçesinin en eski okullarından biri olan Linyit Anadolu Lisesi'nin Sanayi Devlet Hastanesi yanında yeni yaptırılan Soma İmam Hatip Lisesi'ne taşınacağı söylentileri mezunlar tarafından yürüyüş, oturma eylemi ve basın açıklamasıyla protesto edildi.

Linyit Anadolu Lisesi önünde toplanan yaklaşık 100 mezuna öğrenciler, vatandaşlar ve öğretmenler de destek verdi.

Topluluk, Atatürk Caddesi'nden Cengiz Topel Meydanı'na kadar yürüyüp, basın açıklaması yaptı. Linyit Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Ayşegül Ersoy, yaptığı açıklamada, "Soma Linyit Anadolu Lisesi'nin Soma ve halkı için anlamı ve önemi çok büyüktür. Okulumuz adını Soma'nın linyitinden almıştır. Soma Linyit Lisesi, Soma'nın simgesidir. Okulumuzun temeli, Anadolu Linyit Lisesi Yaptırma ve Yaşatma Cemiyeti başkan ve üyeleri Cemalettin Çandarlı, Yusuf Hilmi Bektaş, Süheyl Buket, Takiyittin Atav, Metin Karadayı, Abdullah Çakırefe ve Ahmet Şehit tarafından 3 Haziran 1967 tarihinde atıldı. 25 Eylül 1968'de eğitim ve öğretime açıldı.

Söz konusu olay sıradan bir binanın başka bir yere taşınması değil. O okula ilk harcı koyanların, öğretmenliğe ilk kez bu okulda başlayanların, ilk defa liseye atanan öğrencilerin el birliğiyle kurdukları bir dünyanın ve okula ait anıların bir kalemde silinip atılması anlamına gelmektedir.

Maden işçilerinin alın teri, Soma halkının katkıları var bu okulda. Soma'nın tarihi, anıları, bellekleri var. Bellekleri ve değerleri, simgeleri yok edilen kentler nereye savrulacağını bilmeyen beton yığınları haline dönüşür. Her tuğlasında yetiştirdiği binlerce doktor, hakim, mühendis, öğretmen, hemşire, işadamı ve birçoklarının anıları, emekleri, alın teri olan okulumuz etkisizleştirilip, yok edilmek isteniyor. Bunu veliler, öğrenciler, memurlar, öğretmenler ve Soma halkı olarak istemiyoruz. Bu taşınma kararından geri dönülmesini istiyoruz.

Yaptım oldu zihniyeti ile Linyit Anadolu Lisesi'ni tercih eden 630 öğrenci ve velilerinin tercihi hiçe sayılmaktadır. Acilen bu karardan geri dönülmelidir" dedi.

Kalabalık, bir süre oturma eylemi yapıp, "Sesimizi duyun, Linyit Anadolu Lisemize anılarımıza ve tarihimize dokunmayın", "Lisemize dokunma, Mahmut Hoca'lık yaptırma", "Gerici eğitime hayır", "Okuluma dokunma" yazılı dövizler taşıyıp, sloganlar attı.