KA.DER'den CHP'ye 'kota' tepkisi

KA.DER, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Parti Meclisi seçimlerinde kadınlar için konan "cinsiyet kotası"ndan üç erkeği gösterip iki kadının elenmesini kınadı.

KA.DER, açıklamasında eşit temsil ilkesini ihlal eden bu haksız uygulamanın düzeltilmesini talep etti.

"Sosyal demokrat bir siyasi parti olma iddiasındaki CHP, Parti Meclisi seçiminde "cinsiyet kotası"nı erkek egemen bakış açısıyla değerlendirmiş ve kotayı kadın adayların aleyhinde kullanmıştır."

Bekaroğlu ve Ayata böyle seçildi

CHP, oldukça karmaşık gibi görünen bir taktikle aslında tüzüğünde yer alan ve kadın temsiliyeti için konan yüzde 30 "cinsiyet kotası"nı tüzükte erkek ve kadın denmediği için erkekler lehine kullandı.

Sistem şu şekilde işledi:

CHP’de 60 kişilik Parti Meclisi listesinin sekiz kişisi “Bilim Yönetim ve Kültür Platformu” olarak seçiliyor. Bu platformun seçimlerinde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu toplam 12 aday gösteriyor. Delegeler de bu 12 adaydan sekizini seçerek, Parti Meclisi’ne taşıyor. Kılıçdaroğlu dokuz kadını aday olarak gösterdi. Bu isimler şöyle: Emel Yıldırım, Elfin Tataroğlu, Ayşe Nilden Postalcı, Gülsün Bilgehan, Ayşe Eser Danişoğlu, Gaye Usluer, Selin Sayek Öke, Seyhan Erdoğdu, Ayşin Tektaş Keskin.

Dokuz aday kadın olunca yüzde 30 kota doldurulacağı için kalan üç aday Mehmet Bekaroğlu, Sencer Ayata ve Burhan Şenatalar olarak gösterildi. Ancak bu üç erkek aday, seçilmeleri garanti olsun diye yüzde 30 cinsiyet kotasına dahil edildi. Böylece az oy alsalar bile kota sistemi nedeniyle seçilmiş olacaklardı. Böylelikle 1119 delegenin oy kullandığı seçimde en az oy alan isim Mehmet Bekaroğlu, kendisinden daha fazla oy alan Genel Başkan Yardımcısı Emel Yıldırım’ın önüne geçerek Parti Meclisi'ne girdi; Yıldırım ise meclis dışı kaldı. Aynı şekilde 683 oy alan Ayşe Nilden Postalcı liste dışı kalırken, 624 oy alan Sencer Ayata listeye girdi. Yani dokuz kadın adaydan beşi ve üç erkek PM'ye girmiş oldu.

"Erkek egemen bir parti"

KA.DER açıklamasında şöyle dedi: "Ayşe Nilden Postalcı ve Emel Yıldırım'ı liste dışı bırakan anlayış, CHP'de uygulanmakta olan kadın kotasını üst sınır olarak kabul edip, PM'ye daha fazla kadın alınmasını engelleyen eril zihniyetin sonucu.

"Oysa sözü edilen kota Parti Meclisi'nde yer alması gereken kadın sayısının alt sınırını kritik eşik olarak belirlemeli.

"Yerel seçimlerde tüzüğündeki yüzde 33 kadın kotasını uygulamayıp yüzde 10‘a bile ulaşmayan CHP yönetimi, Parti Meclisi seçiminde söz konusu erkekler olunca çok hızlı bir çözüme imza atarak erkek egemen bir parti olduğunu bir kez daha gösterdi." (Bianet)