Çernobil davası ertelendi

İZMİR'in Gaziemir ilçesinde, kurşun üreten fabrikanın faaliyette olduğu dönemde radyasyonlu atıklarının toprağa gömüldüğü iddialarına ilişkin açılan davaya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Duruşmaya tutuksuz yargılanan 5 sanıktan Yıldırım Mustafa İrvana dışında kimse katılmazken, çevre sakinlerinin davaya katılma ve keşif yapılma talebi mahkeme tarafından reddedildi.

İzmir'in Gaziemir ilçesinde, kurşun üreten fabrikanın faaliyette olduğu dönemde radyasyonlu atıklarının toprağa gömüldüğü iddialarına ilişkin 2008 yılında İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmış, mahkeme fabrika sahibi Hasan Yavaş'ı 4 yıl 2 ay hapis ve 100 gün adli para cezasına çarptırmıştı.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi kararı bozarak, davanın, İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde fabrika müdürü Yıldırım Mustafa İrvana'nın yargılandığı dava ile birleştirilmesini istemişti.

3. Ağır Ceza Mahkemesi, geçtiğimiz kasım ayında bu iki dava dosyası ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin suç duyurusu üzerine açılan üçüncü davanın birleştirilmesine karar vermişti.

Üç ayrı dosyanın birleştirildiği davanın bugünkü duruşmasına 'Toprakta, suda veya havada kalıcı özellik gösterecek, insan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek şekilde çevreyi kasten kirletme' suçundan 5 yıl hapis istemiyle tutuksuz yargılanan Yıldırım Mustafa İrvana ile avukatları katıldı.

Yıldırım Mustafa İrvana üzerine atılı suçlamaları kabul etmezken, "Avcı kurşun fabrikasıyla benim bir bağlantım yok. Arslan kurşun fabrikasında eşimden dolayı ortaklık payım var. Benim çalışmam döneminde, atıkların konması için geçici depolama alanı yapıldı. Bunun yapılmasına da ben ön ayak oldum. Buna ilişkin bakanlıktan lisans alındı. 2005 yılında eşimden ayrıldım. Eşimden boşanınca fabrikaya gitmemeye başladım. Arslan Kurşun A.Ş'den emekli oldum. Olayı ortaya çıkaran benim. Bundan dolayı fabrika sahibi Hasan Yavaş ceza almıştır. 2006'da işten ayrılınca bunların araştırılması için savcılığa ihbarda bulundum. Hedefim Hasan Yavaş değildi. Bu atıkların doğru depolanması için ihbarda bulundum. Suçsuzum" dedi.

Avukat Arif Ali Cangı, mahkeme heyetine bir kısım çevre sakininin davaya katılma talebi ile olay yerinde keşif yapılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, her iki talebi reddedip, duruşmayı erteledi.