Erkekler ve Erkeklikler Sempozyumu İzmir'de

Bu sene ilk kez gerçekleştirilecek olan 1. Uluslararası Erkekler ve Erkeklikler Sempozyumu, "Kimlikler, Kültürler, Toplumlar” temasıyla 11-13 Eylül’de İzmir'de düzenlenecek.

Sempozyum, Ankara Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KASAUM), Eleştirel Erkeklik İncelemeleri İnisiyatifi, Stony Brook Üniversitesi Erkek ve Erkeklik Araştırmaları Merkezi ve İzmir Üniversitesi Kadın Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilecek.

Sempozyumun davetli konuşmacıları ise erkeklikler ve feminizmlerin eleştirel erkeklikler çalışmalarıyla ilişkisi üzerine yayınlarıyla tanınan akademisyenler Hanken School of Economics’ten Prof. Dr. Jeff Hearn, Dr. Stony Brook Üniversitesi’nden Michael Kimmel, Columbia Üniversitesi’nden Elijah C. Nealy ve Ankara Üniversitesi’nden Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı ve KASAUM Müdürü Prof. Dr. Serpil Sancar.

Cinsiyetçi ve heteroseksist erkekliklerin dönüşümü

1.Uluslararası Erkekler ve Erkeklikler Sempozyumu’nun düzenlenme amacı ise “Küresel Güney ve Doğu Avrupa’ya odaklanarak, erkeklere ve erkekliklere ilişkin teorileri, anlatıları, deneyimleri, itirazları, söylemleri ve aktivizmi, cinsiyetçi ve heteroseksist erkekliklerin dönüşümüyle ilişkisi içinde tartışmaya açmak.

Sempozyumun çağrı metninde küreselleşmenin etkisiyle ulus devlet ve milliyetçiliklerin yeniden düzenlenmesi, kimlik politikaları, toplumsal hareketler ve politik aktivizmin erkekliği etkilediği vurgulanarak “Ancak bu olguların yol açtığı dönüşümlerin nasıl adlandırılabileceği üzerinde bir görüş birliği henüz yok” deniyor.

Sempozyum söz konusu dönüşümlere ilişkin konuların erkekler ve erkeklikler üzerindeki etkilerini politik, ekonomik, sosyal ve kültürel yönleriyle birlikte ele almayı, bu değişiklik ve gelişmeler ışığında yeniden değerlendirilmesi gereken eleştirel erkeklik incelemelerinin metodolojisi, kapsamı ve kavramsal sınırlarına ilişkin tartışmaları da içermeyi hedefliyor.

Sempozyumun başlıkları

*Devrimci hareketler, politik aktivizm, etnik/dinsel çatışma, yeni toplumsal hareketler

*Milliyetçilik, askerlik ve militaristleşme

*Beden temsilleri/deneyimleri, sakatlık çalışmaları

*Cinsellikler, arzu, pornografi

*Mahremiyet, duygular, duygu sosyolojisi/antropolojisi

*Öznellikler ve deneyimler

*Cinsel kimlikler, müphem erkeklikler, “queerleştirme”, akışkanlık ve olumsallık

*Erkeklik çalışmalarının dünü ve yarını; feminizmlerin erkeklik çalışmalarıyla ilişkisi ve etki alanı.

Seçilen bildiriler Masculinities: A Journal of Identity and Culture dergisinin özel sayısında yayımlanacak.

Sempozyumla ilgili ayrıntılı bilgi burada. (Bianet)