Buca Kaynaklar'da kil ocağı isyanı

Buca Kaynaklar’da bir firmanın kil ocağı açmak için çalışma başlatması nedeniyle çevreciler ve mahalle sakinleri bin yıllık çınar ağacının bulunduğu meydanda etkinlik düzenledi.

Sanatçıların konser verip, yöresel oyunların sergilendiği gün boyu süren etkinliğe Buca Belediyesi, Kent Konseyi, Kaynaklar Muhtarlığı ve bazı sivil toplum kuruluşları da katıldı.

Kil ocağının bölgenin doğal yapısına zarar vereceğini savunan Kent Konseyi Başkanı Avukat Mürüvet Balcılar, “Çimento fabrikası mahallemizde kil ve taş ocağı yapma sevdasından vazgeçinceye kadar burada kenetleneceğiz. Bin yaşındaki tarihi çınarımızın tanıklığında Kaynaklar’ı korumak için bir aradayız” dedi.

Yıllarca mağdur olduk

Bölgede yaşayanların yıllardır mağdur edildiğini ileri süren Kaynaklar Muhtarı Erhan Şen de, “Kaynaklar çöl olmasın diye başlattığımız mücadele büyük destek aldı. Burada firma yetkilileri ÇED raporu alabilmek için usul gereği halkı bilgilendirmek üzere toplantı yapacaktı. Fakat buradaki doğa severleri karşılarında görünce yapamayacaklar. Yıllarca burada köylüye, baraj koruma havzasında diye kümes bile yaptırmadılar, bizler bunca yıl neden mağdur olduk. Buradaki anıt ağaçların yok olma tehlikesi var. Firma ÇED raporu almadan çalıştı ve çam ağaçlarını yok etti. İzmir’in oksijen deposunun yok olması karşısında sessiz kalamayız. Yetkilileri göreve çağırıyoruz” dedi.