IŞİD İngiliz rehineyi katletti

İslam Devleti (eski adıyla IŞİD), kaçırdığı İngiliz vatandaşı David Cawthorne Haines'i başını keserek katletti.

Haines, Fransız yardım kuruluşu ACTED bünyesinde Ortadoğu'da insani yardım görevlisi olarak çalışıyordu. Haines'in öldürülmesinin nedeni olarak örgüt, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın IŞİD'e karşı ABD tarafından oluşturulan koalisyona girmesini gösterdi.

IŞİD, İngiltere bu koalisyondan ayrılmazsa ellerindeki diğer İngiliz vatandaşı Alan Henning'i de öldüreceklerini söyledi.

"Amerika'nın Müttefiklerine Mesaj" başlıklı görüntüde konuşan Haines, İngiltere Başbakanı Cameron'a seslenerek, "Tıpkı selefin Tony Blair gibi ABD ile IŞİD'e karşı bir koalisyona girmeye gönüllü oldun. İngiliz Başbakanlarımızın Amerikanlara hayır deme cesaretini gösterememesi eğilimini devam ettiriyorsun" dedi.

İskoçya'nın Perth kentinde doğan 44 yaşındaki Haines, iki çocuk babasıydı.

Cameron: Şeytanca bir davranış

İngiltere Başbakanı David Cameron, görüntü hakkında şunları söyledi: "Bu masum bir yardım görevlisinin alçakça ve korkunç şekilde öldürülmesidir. Bu, şeytanca bir davranıştır. Duygularım bu zor olayda metanet ve cesaret gösteren David Haines'in ailesiyle birliktedir. Katilleri yakalamak için elimizden geleni yapacağız ve ne kadar sürerse sürsün adalet karşısına çıkarılmalarını sağlayacağız."

Cameron'ın bugün konuyla ilgili acil kabine toplantısına başkanlık etmesi bekleniyor. ABD Başkanı Barack Obama da "ülkesinin yas ve metanette dost ve müttefik ülke İngiltere'nin yanında, omuz omuza olduğunu" söyledi.

İki ABD vatandaşı öldürülmüştü

IŞİD, daha önce de Suriye'de kaçırdığı Amerikalı gazeteci James Foley'i Ağustos ayında öldürerek ABD'nin örgüte yönelik operasyonlarından vazgeçmesini istemişti. İngiliz aksanıyla konuşan IŞİD üyesi, eğer ABD Başkanı Obama operasyonları durdurmazsa, bir başka rehin gazeteci Steven Sotloff'u öldüreceklerini söylemişti. Eylül ayı başında ABD'nin operasyonlara devam etmesini neden gösteren örgüt, Sotloff'un da katledilme görüntülerini yayınladı. ABD hükümeti iki görüntünün de gerçek olduğunu kabul etti. (Al Jazeera - Kaynak: Reuters, AFP)