CHP torba yasayı AYM'ye taşıdı

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, torba yasanın bazı hükümlerinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

Hamzaçebi, torba yasada bulunan 4 maddenin iptali için AYM'ye başvurduklarını, yasada bulunan 7 maddeyi de 60 günün sonunu beklemeden AYM'ye getireceklerini belirterek, "Hükümetin kamu yönetiminde yapmış olduğu hukuksuz uygulamalar, bu madde ile yasal güvence altına alınmaktadır. Mahkeme kararlarının uygulanması imkansız hale getirilmektedir. Kanun tanımayan personel, yasa ile koruma altına alınmaktadır. Bu tam bir pervasızlıktır. Yeni Türkiye'nin bu yasasında kamu yönetiminde pervasızlık hakim kılınmaktadır. Pervasızlık yasa ile koruma altına alınmaktadır" dedi.

‘Özelleştirmede mahkeme kararları uygulanmayacaktır’

Düzenleme ile birlikte özelleştirmede mahkeme kararlarının uygulanmayacağını ileri süren Hamzaçebi, "İkincisi düzenleme özelleştirme uygulamaları ile ilgili olarak, yargının vermiş olduğu iptal kararları uygulanmayacaktır. Devir teslim işlemlerinin üzerinden 5 yıl geçtikten sonra daha önce iptal yönünde verilmiş olan mahkeme kararları uygulanmayacaktır" diye konuştu.

‘İnternet özgürlüğüne müdahale’

İnternet ile ilgili olan iki düzenlemenin internet özgürlüğüne müdahale olduğunu söyleyen Hamzaçebi, "Bu maddeleri anayasaya ve Türkiye'nin tarafı olduğu sözleşmelere aykırı bularak iptal talebinde bulunduk. Gezi olaylarından sonra sosyal medya üzerinden yapılan organizasyon ile beni sokaklarda, meydanlarda devirecekler korkusu ile bir düzenleme yapıldı. İnternete idari kararlar ile müdahalenin yolu açıldı" dedi.

‘7 maddeyi de 60 günün sonunu beklemeden AYM'ye getireceğiz’

Torba yasada bulunan 7 madde için de AYM'ye başvuracaklarını belirten Hamzaçebi, "İnternet özgürlüğüne ilişkin Birleşmiş Milletler kararının hazırlayıcıları arasında Türkiye var. Ama yeni Türkiye'de internet özgürlüğüne TİB eliyle müdahalenin yolunu kurumsallaştırmaktadır. Bu düzenlemeleri biz anayasaya, özgürlüğe, hukuk devletine bir saldırı olarak değerlendirdiğimiz için başvurumuzu yaptık. Anayasaya aykırı değerlendirdiğimiz kalan 7 maddeyi 60 günün sonunu beklemeden yine uygun bir zamanda Anayasa Mahkemesi'ne getireceğiz. Hayırlı olsun." açıklamasında bulundu.