Kütahya AFAD'a 'multikopter' desteği

Kütahya Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri, kayıp kişilerin bulunması için ‘multikopter’ adı verilen uzaktan kumandalı görüntü kaydeden cihazı kullanmaya başladı.

Kütahya AFAD Müdürü Ahmet Ali Artun, müdahalede en çok zorlanılan olaylardan birinin kayıp vakaları olduğunu söyledi. “Bunun için mümkün olan en yüksek teknolojiyi kullanmaya çalışıyoruz” diyen Artun, “Multikopter sayesinde kısa sürede mümkün olan en geniş alanın taranması, sonuç elde etmek bakımından çok önemli" dedi.

Artun, aracın dikeyde 500 metre, yatayda ise bin 500 metre çapında bir mesafeden kontrol edilebildiğini anlattı. Cihazın yüksek çözünürlükte görüntü aktarabildiğini belirten Artun, "Görüntü, internet olmasa bile kablosuz bağlantı alanı (Wi-Fi) yardımıyla tablet veya akıllı telefona aktarılarak takip edilebiliyor. Ayrıca üzerindeki hafıza kartına kayıt da yapabiliyor” dedi.

Bağlantı koparsa otomatik geri dönüyor

Teknisyen Mehmet Öğlek ise multikopter adlı aracın küçük ve pratik olduğu için arazideki arama ve kurtarma çalışmalarında çok yardımcı olduğunu söyledi. Cihazı uçurmadan önce bir koordinat noktası belirlediklerini söyleyen Öğlek, herhangi bir aksaklık durumunda veya kapsama alanı dışına çıktığında, cihazın bu noktaya geri döndüğünü söyledi.

Afyonkarahisar'da çevre illerden AFAD ekiplerinin katıldığı tatbikatta ilk kez denenen cihaz, aynı anda binlerce metrekare alanın taranıp görüntüleri iletmesiyle kayıplara kısa sürede ulaşmayı sağlayacak. Projenin başarılı olması halinde, diğer illerde de multikopter kullanılmaya başlanacak. (Al Jazeera)