İskoçya bağımsızlığa 'hayır' dedi

İskoçya, referandumla Birleşik Krallık'tan ayrılmamaya karar verdi.

Perşembe günü yapılan oylamada özerk statüdeki ülkenin bağımsızlığa hayır diyenlerin oranı yüzde 55'e ulaşırken, Birleşik Krallık'tan bağımsızlık isteyenler yüzde 45'te kaldı.

Clackmannanshire, Comhairle nan Eilean Siar, Inverc lyde, Orkney Islands, Shetland Islands, Dumfries and Galloway, East Renfrewshire, Midlothian, East Lothian ve Stirling gibi bölgelerden bağımsızlığa "Hayır", ülkenin en büyük şehri Glasgow ile Dundee, West Dunbartonshire ve North Lanarkshire bölgelerinden ise "evet" kararı çıktı. Başkent Edinburgh da 'hayır' diyen bölgeler arasında. Sonuçların açıklanmadığı halen iki bölge var, ancak buradan çıkacak oy oranlarının genel sonucu değiştirmesi mümkün değil.

Bağımsızlık yanlısı kampanyayı yürüten İskoçya Başbakanı Alex Salmond, yenilgiyi kabul etti ancak İskoçya'nın yetkilerinin artırılması konusunda Londra hükümetinden verdiği sözleri bir an önce hayata geçirmesini istedi.

5 milyon 300 bin nüfuslu İskoçya'da referandumda, ülkede yaşayan 16 yaş ve üzerindeki tüm İskoçlar oy kullanabildi.

Cameron'dan tebrik

İngiltere Başbakanı David Cameron ise 'hayır' kampanyasını yürüten Alistair Darling ile konuştuğunu ve kampanyadaki mücadelesinden dolayı tebrik ettiğini söyledi. Cameron önümüzdeki dakikalarda basının karşısına geçerek referandum sonucunu değerlendirecek. İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in öğleden sonra referandumla ilgili yazılı bir açıklama yapması bekleniyor.

Kararsızlar belirledi

Yapılan son kamuoyu anketleri, bağımsızlık yanlıları ve karşıtlarının oy oranlarının birbirine yakın olduğunu gösteriyordu. Ülkenin kaderini yüzde 8 civarında olduğu tahmin edilen kararsız seçmen belirledi. Katılım oranının yüksek olduğu referandumda sayılan oylar arasında mektup yolu ile kullanılan 789 binden fazla oy da bulunuyor.

307 yıllık birliktelik

İskoçya; İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda ile birlikte Birleşik Krallık'ı oluşturan 4 ülkeden biri; 5,5 milyonluk nüfusuyla İngiltere'den sonra en kalabalık ikinci Birleşik Krallık ülkesi. İskoçya, 1707 yılında İskoç ve İngiliz parlamentoları tarafından kabul edilen Birleşme Yasası ile Birleşik Krallık altında yönetilmeye başlamıştı. (Al Jazeera)