Greenpeace gemisi İzmir'de

Kömürlü termik santrallerin sağlıktaki olumsuz etkilerine dikkat çekmek için 13 gündür Türkiye’de olan Greenpeace gemisi Rainbow Warrior (Gökkuşağı Savaşçısı) bu sabah İzmir Alsancak Limanı’na yanaştı.

Rainbow Warrior, Zonguldak, Mudanya ve Karabiga’nın ardından, İzmir’de kalacağı dört gün boyunca, bölgedeki kömürlü termik santrallerin etkilerine dikkat çekecek. Gemiden sekiz aktivist de Soma’da kömürlü termik santral için zeytinlik talanına karşı verilen mücadeleyi desteklemek için bugün Soma’ya hareket ediyor.

Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, İzmir ve Manisa'da planlanan 8 yeni kömürlü santral kurulursa sadece bu bölgenin değil, tüm Türkiye’nin etkileneceğini vurguladı: “Aliağa'da yıllardır kömüre karşı ciddi bir mücadele yürütülüyor. 1990’da toplumsal dayanışma ile engellenen kömürlü termik santral projesi, Aliağa’da verilen mücadelenin en büyük göstergesi. Aliağa’daki İzdemir Termik Santrali ve Manisa’daki Soma Termik Santrali, 2010 yılında sebep oldukları hava kirliliğine maruz kalan kişilerin hayatlarından toplam 13 bin 900 yaşam yılı çaldılar.

“Daha fazla proje ile insanların yaşamları tehdit edilmemeli. Halk sağlığını böylesine tehdit eden bir konuda, Sağlık Bakanlığı muhakkak söz sahibi olmalı. Hava kirliliğine yol açarak hayatı tehdit eden projelerin planlama, izin ve denetim süreçlerinde Sağlık Bakanlığı’nın karar verici kurumlardan biri olmasını istiyoruz.”

Soma'da zeytinliklere termik

Gökkuşağı Savaşçısı’nın dünyanın dört bir yanından gelen aktivistlerinin bir kısmı da, bugün Soma’nın Yırca köyünde bulunan Greenpeace ekibine katıyor. 17 Eylül Çarşamba gecesi Kolin Şirketler Grubu, acele kamulaştırma süreci tamamlanmamış olmasına rağmen, kömürlü termik santral için bölgedeki zeytin ağaçlarını sökmeye başlamıştı. Yerel halk kepçelerin önünde durarak daha fazla kıyımı önledi ve o günden beri zeytinlikleri korumak için nöbette. Greenpeace ekibi de oradaki mücadeleye destek oluyor. Greenpeace dün şirket hakkında suç duyurusunda bulundu.

Aksoğan, Manisa’da hala faaliyette olan Soma Termik Santrali’nin Avrupa’nın en kirli ikinci kömür santrali olduğunu söyledi. “Şimdi iki yeni santral daha kurulması planlanıyor. Geçtiğimiz gün Soma'da zeytinliklerini ve temiz hava soluma haklarını korumak için kepçelerin önüne yatan Yırcalılar kömürün geleceğimizi kirletemeyeceğine dair inancımızı arttırıyor. Orada tamamen hukuksuz bir biçimde köylülerin zeytinliklerine girildi. Bu nedenle şirket hakkında suç duyurusunda bulunduk. Kömürün madenciliğinden havaya karışarak sağlığımızı etkilemesine kadar yaşamı her aşamasında tehdit ettiğini Soma'da görüyoruz.”

Sessiz katil

Greenpeace'nin Sessiz Katil Raporu'nda da kullandığı Almanya'daki Stutgart Üniversitesi tarafından geliştirilen modelleme sonuçlarına göre;

Aliağa'daki İzdemir Termik Santrali ve Manisa'daki Soma Termik Santrali, 2010 yılında sebep oldukları hava kirliliğine maruz kalan kişilerin hayatlarından toplam 13 bin 900 yaşam yılı çaldı.

İzmir ve Manisa'da çalışan ve planlanmakta olan toplam 8 santral hayata geçtiğinde her yıl toplam 16 bin 350 yaşam yılı kaybı daha yaşanacak.

Ziyarete açık

Greenpeace’in Rainbow Warrior gemisi, 22 Eylül akşamına dek Alsancak Limanı’nda halkın ziyaretine açık olacak. Ziyaret edilebilecek saatler şu şekilde:

19 Eylül Cuma 12.00-20.00

20 Eylül Cumartesi 10.00-15.00

21 Eylül Pazar 10.00-20.00

22 Eylül Pazartesi 10.00-18.00 (Bianet)