Erdoğan: IŞİD'le maddi değil siyasi pazarlık yaptık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in Genel Kurul görüşmelerine katılmak için New York'a gitmeden önce Ankara Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalar yaptı.

Kurtarılan rehinelerin İslam Devleti teröristleriyle takas edildiği yönündeki iddialara Erdoğan, "Takas oldu veya olmadı, 49 vatandaşımız geldi. Hiçbir şeyle değiştirmemiz mümkün değil bunları. Velev ki takas oldu. Ben bir cumhurbaşkanı olarak şuna bakarım. 49 vatandaşımız artık ülkemize geldiler, hamdolsun aileleriyle kavuştular diye düşünürüm"  dedi.

Erdoğan, rehinelerin kurtarılmasında İslam Devleti ile pazarlık yapıldığı iddialarına ise "Maddi değil ama siyasi pazarlık yapıldı" dedi. Erdoğan şunları söyledi:

"Bu iddiaları ileri sürenler neye dayanıyor, bilemem. Pazarlıktan kasıt ne, onu da bilemem. Maddi ise, böyle bir şey zaten kesinlikle söz konusu değil. Siyasi noktada diplomatik pazarlıktan bahsediyorlarsa, bu zaten kesinlikle söz konusu. Bu diplomasi zaferidir. Siyasi pazarlığın zaferidir."

"Biz ağzımızdan çıkan kelimeleri seçtiysek, sebebi var." diyen Erdoğan, "Cidde’de imza atmadıysak bunun içindi. NATO’da da benzer şekilde; 'Lojistik destek veririz ama başka türlü olmaz' dedik. Bundan sonrası ayrı mesele. Sayın Başbakan ile görüştüm, çalışma yapın dedim. Biz de BM’de değerlendireceğiz. Ondan sonra nasıl bir tavır alacağımızı belirleyeceğiz." açıklamasını yaptı.