Koalisyon güçleri IŞİD'i Suriye'de vurdu

ABD ve beş Arap ülkesi Suriye'deki IŞİD hedeflerini havadan ve denizden füzelerle vuruyor. Örgütün Rakka'daki komuta merkezi ve Deyr Ez Zor'daki en büyük eğitim kamplarından biri vuruldu, onlarca IŞİD üyesi öldü.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, “ABD ordusu ve ortak ülkelerin güçlerinin, avcı ve bombardıman uçakları ve Tomahawk kara saldırı füzelerini kullanarak, Suriye’deki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) teröristlerine karşı askeri eylemde bulunduğunu teyit edebilirim” dedi.

Operasyon şu anda devam ettiği için konuyla ilgili daha fazla detay veremeyeceğini belirten Kirby, “Bu hava saldırılarının kararı, Başkomutan’ın yetkisi altında ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı komutanınca bugünün erken saatlerinde verildi. Konuyla ilgili daha sonra daha fazla detay vereceğiz” diye konuştu.

IŞİD'in en büyük eğitim kamplarından biri vuruldu

Uçaklar IŞİD'in kalesi Rakka kenti ile Irak sınırındaki bölgelerde onlarca hedefi vurdu. Hedefler arasında silah ikmal noktaları ve IŞİD'in cephanelikleri var. Al Jazeera kaynaklarına göre, Ülkenin doğusundaki Deyr Ez Zor kentinde ise 22 hava saldırısı gerçekleşti. Kentin Ebu Kemal kasabasında bulunan IŞİD'in en büyük eğitim kamplarından biri de vurulan hedefler arasında. Özellikle yabancı IŞİD üyelerinin eğitildiği kampa 8 füze isabet etti. IŞİD’in Ebu Kemal bölgesinde çok büyük bir eğitim kampı bulunuyor. Değişik ülkelerden gelen kişiler buralarda teorik ve pratik eğitimden geçiriliyor. Rakka ise, IŞİD’in komuta kademesinin merkezi konumunda. Değişik bölgelere düzenlenecek saldırılar buradan yönetiliyor.

Reuters'a konuşan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Direktörü Rami Abdulrahman, Rakka ve çevresinde düzenlenen hava saldırılarında onlarca IŞİD üyesinin öldüğünü veya yaralandığını söyledi.

ABD Şam'ı bilgilendirdi

Suriye devlet televizyonuna göre, ABD Suriye'nin BM Temsilcisi'ni, Rakka'daki IŞİD'e yönelik borbardıman öncesi bilgilendirdi.

Nusra Cephesi de vuruldu

ABD ve koalisyon ülkeleri IŞİD'in yanı sıra El Kaide'nin Suriye kolu olarak bilinen Nusra Cephesi'ni de hedef aldı. Savaş uçakları, Nusra Cephesi'nin etkili olduğu ülkenin kuzeybatısındaki bazı bölgelere hava saldırısı düzenledi.

5 Arap ülkesi de katıldı

Hava operasyonuna ABD ve koalisyon ülkelerinin yanı sıra beş Arap ülkesi de katıldı. Reuters'e bilgi veren ABD’li yetkililere göre Bahreyn, Suudi Arabistan, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri doğrudan hava saldırılarına katılırken Katar da destek verdi. İngiltere Savunma Bakanlığı ise, Suriye'deki IŞİD'e yönelik hava saldırılarında yer almadıklarını, saldırılara katılıp katılmama kararının henüz verilmediğini açıkladı. ABD uçakları 8 Ağustos'tan bu yana Irak'taki IŞİD hedeflerine yönelik 200'e yakın hava operasyonu düzenledi. (Al Jazeera Türk)