Bahçeli yine çok sert

Partisinin grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen saldırılarla ilgili olarak Türk milletinin son yılların en acımasız ve kanlı saldırısına muhatap kaldığını söyledi.

Reyhanlı şehir merkezinin iki ayrı noktasında patlayan bombaların felaketle dolu bir tabloyu ortaya çıkardığının altını çizen Bahçeli, son açıklamalara göre 50 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 24’ü ağır olmak üzere toplam 57 kişinin de yaralandığını hatırlattı.

Saldırıları şiddetle lanetlediğini belirten Bahçeli, “Şüphesiz ne kadar feryat etsek azdır. Ne kadar sızlansak yetersizdir. Türk milleti yastadır. Milli vicdanlar infial halindedir. Buradan bir kez daha teröristlerin, düşmanlıktan beslenenlerin ve gözünü kan bürümüşlerin saldırısı sonucunda vefat eden kardeşlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. Reyhanlılı vatandaşlarımıza ve aziz milletimize sabır ve başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Yaralılara ise acil şifalar diliyor, geçmiş olsun temennilerimi bildiriyorum” diye konuştu.

Türkiye’nin çok yönlü bir saldırının, bitmek bilmeyen bir aşağılık kumpasın pençesinde olduğunu öne süren Bahçeli, Türkiye’nin acısının çok büyük olduğunu, içlerindeki yangın ali ve öfke seviyesinin tarif edilemeyeceğini kaydetti. Türkiye’nin yaralarını saracağının altını çizen Bahçeli, “Provokasyonlara imkan vermeden, çatışma ve kutuplaşmaya fırsat tanımadan bu ağır yükün altından kalkmalıyız. Bu saldırının üstesinden gelmeliyiz ve mutlaka da gelecek kuvvete sahibiz” dedi.

"Hayatını kaybedenlerden 10’u MHP’li"

Türk milletinin ona buna pabuç bırakacak, karanlık emellere geçit verecek, hatta sinecek ve her saldırıyı sineye çekecek bir zayıflıkta olmadığını vurgulayan Bahçeli, “Aksini düşünenleri ise hak ettiklerini eninde sonunda bulacaktır” diye konuştu. Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Edip Semih Yalçın’ın başkanlığında patlamanın olduğu bölgeye giderek incelemelerde bulunan heyetinin bir rapor hazırladığını belirten Bahçeli, inceleme raporlarında patlamalarda hayatını kaybeden vatandaşlardan 10’unun MHP mensubu olduğunu söyledi. İzlenimler ve aldıkları bilgilere göre Reyhanlı’da çok olumsuz bir havanın hakim olduğunu dile getiren Bahçeli, konuşmasına söyle devam etti: “Korku ve panik hali Reyhanlı’yı adeta rehin almıştır. Haklı olarak endişeye kapılan vatandaşlarımız ilçeyi terk etmiştir.

Patlamalarla büyük zarara uğrayan esnaflarımız dükkanlarını kapatmıştır. Sayıları 700’ün üzerinde bulunan işyerleri patlamalardan olumsuz etkilenmiştir. Önemli oranda zarar gören işyeri sayısı 452’yi bulmuştur. 62 araç tahrip olmuş, 11 kamu binasıyla birlikte 293 konut hasar almıştır. Bunların yanı sıra, patlamaların yol açtığı sosyal yara, güvensizlik, şüphe ve şok dalgası çok daha derindir. Her şey ayan beyan ortadadır ki, sınır hattımız adeta viraneye dönmüş metruk bir hale dönüşmüş ve kendi kaderine terk edilmiştir. Türkiye’nin egemenlik hakları çiğnenmiş, hükümranlık hakları yara almıştır. Bunlar çok ciddi bir zaaftır ve mutlaka sorumluların hesap vermesi gerekmektedir. Menfur saldırılar gerçekleştikten sonra yapılan açıklamalar dikkatle irdelenmeli ve mutlaka da üzerinde durulmalıdır. İçişleri Bakanı patlamaların akabinde, kanlı olayı gerçekleştiren örgüt ve bağlantılı kişilerin tespit edildiğini iddia ederek, katillerin Suriye menşeli El Muhaberat yapılanmasıyla ilişkili olduğunu açıklamıştır.

Yıkımdan sorumlu Başbakan Yardımcısı da benzer yorumlarda bulunmuştur. Bir diğer Başbakan Yardımcısı da ‘ne yapacağımızı herkes görür. Kim olursa, kim planlamışsa, icra etmişse, arkasındaki güç ne olursa olsun bunun hesabını sorarız’ diyerek yine sallamış, laf olsun torba dolsun türünden konuşmuştur.

"Hükümet köşeye sıkışmıştır"

Dışişleri Bakanı bir adım ileriye gitmiş, ‘kim hangi gerekçeyle olursa olsun, dışarıdaki herhangi bir kaosu Türkiye’ye yansıtmak isterse bunun karşılığını görür. Kimse gücümüzü test etmeye cüret etmemelidir’ diyerek yurt dışından gelişmelere müdahil olmuştur. Başbakan Erdoğan aceleyle ve vahim bilançoyu tam kavramadan, saldırıları sözde çözüm sürecini hazmedemeyenlerle ilişkilendirmiş, kuşkuları buraya çevirmeye ayaküstü de olsa gayret etmiştir. Net olan bir şey varsa oda şudur; hükümet şaşkın, kafası karışık ve köşeye sıkışmıştır.”

Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki olayın biran önce aydınlığa kavuşturulması gerektiğini sözlerine ekleyen Bahçeli, olaylarla öncelikle bu saldırılardaki amacın ne olduğu ve neyin mesajının verilmeye çalıştığının tespit edilmesi gerektiğini söyledi. Patlamaların arkasında gerçek manada kimlerin olduğunu soran Bahçeli, “tetik çeken elleri hangi mihraklar ve hangi güç merkezleri yönlendirmiştir? Bombalar Türkiye’ye nasıl sokulmuş, bu sırada istihbarat neyle meşgul olmuştur? Ülkemizde daha başka bomba yüklü araçlar var mıdır? Var olduğu iddia edilenler nerededir, nereyi hedeflemiştir? Reyhanlı’daki kanlı saldırı çok yönlü araştırılmalı ve tüm gerçekler ortaya çıkarılmalıdır. Suriye muhalefetinin parmağı peşinen ilham edilmemelidir. El Kaide militanlarıyla ilgili kuşkular yabana atılmamalı, Türkiye’yi Suriye’ye kışkırtmaya çalışanlar dikkatlerden kaçırılmamalıdır. Başbakan’ın ABD ziyareti öncesi bu saldırının gerçekleşmiş olması zamanlama itibariyle tereddütlerimizi arttırmakta, aklımıza Türkiye üzerinden komplolar yapıldığı hususu gelmektedir.

Başbakan’ın Esad merkezli sert beyanları, tehditlere bezenmiş üslubu Türkiye’nin aleyhine olmuştur. Artık tümüyle ortadır ki, Başbakan ve hükümetinin Suriye politikası çökmüştür. Kendi halkına kıyan ve şiddetin dibine batan Esad yönetimi ve diğer unsunlar Türkiye’ye istikrarsızlık ihraç etmektedir. Görülmektedir ki, Suriye meselesi iyice çıkmaza yuvarlanmış, iyice yokuşa sürülmüştür. Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı’nın tezleri, tahminleri ve dış politika konsepti iflas etmiştir” şeklinde konuştu. Reyhanlı’da patlayan bombaların sorumlularının kesinlikle hesap vermesi gerektiğini vurgulayan Bahçeli, AK Parti hükümetinin Suriye politikasından dolayı Türk milletinden özür dilemesi gerektiğini kaydetti.