Türkiye'de nakit kullanımı düşüyor

Türkiye 2014'ün ilk yarısında Avrupa'da internet kullanıcıları arasında mobil bankacılık kullanıcılarının en fazla olduğu ülke olurken, bir yıl öncesine oranla daha az nakit kullandığını söyleyen tüketicilerin oranı yüzde 60'ı buluyor.

ING Bank tarafından gerçekleştirilen ve 13 Avrupa ülkesini kapsayan "Dijital Çağda Finansal Güçlendirme Araştırması" sonuçlarına göre Türkiye 2013 yılında olduğu gibi 2014’ün ilk yarısında da Avrupa’da internet kullanıcıları arasında mobil bankacılık kullanıcılarının en fazla olduğu ülke olduğunu gösterdi.

Diğer yandan Türkiye’de mobil bankacılık uygulamalarını kullanan internet kullanıcılarının sayısı 2013 yıl sonuna göre yüzde 7 artış gösterdi. 2013 yılında Türkiye’de mobil bankacılık kullanan internet kullanıcılarının oranı yüzde 49 iken 2014 Mayıs ayı itibarıyla bu oran yüzde 56’ya yükseldi.

Araştırmada, Avrupa genelinde mobil bankacılılık kullanıcılarının oranı ise yüzde 38 olarak belirlendi. Türkiye’nin ardından Mobil Bankacılık pazarının en hızlı büyüdüğü ülkeler Hollanda, Polonya, İspanya ve Avusturya olarak sıralanıyor.

Mobil bankacılığın kan kaybettiği ülkeler ise Fransa ve Romanya olarak göze çarpıyor. Mobil bankacılık kullanıcı oranı bu dönemde Fransa’da yüzde 25’ten yüzde 22’ye, Romanya’da ise yüzde 23’ten yüzde 17’ye geriledi.

TÜRKİYE’DE NAKİT KULLANIMI DÜŞÜYOR

Avrupa’da tüketicilerin yarısına yakını, nakit kullanımlarının bir yıl öncesine göre azaldığını belirtiyor. Türkiye’de ise bir yıl öncesine oranla daha az nakit kullandığını söyleyen tüketicilerin oranı yüzde 60.

İtalya yüzde 59, İspanya yüzde 54, Romanya yüzde 53 ve Fransa yüzde 52 Türkiye’nin ardından nakit kullanımının en hızlı düştüğü ülkeler olarak sıralanıyor. Araştırmaya göre, Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 44’ü temassız ödemeyi güvenilir bulurken Avrupa’da bu oran yüzde 37’e düşüyor.

TÜRK KULLANICILAR MOBİL BANKACILIĞI YARARLI BULUYOR

Türkiye, mobil bankacılığın yararına inanan ülkeler sıralamasında da ilk sırada yer alıyor. Türkiye’deki mobil bankacılık kullanıcılarının yüzde 89’u mobil bankacılığın finansal yönetimi kolaylaştırdığını düşünüyor.

Avrupa genelinde ise bu oran yüzde 80. Mobil bankacılıkla finansal yönetimin daha iyi hale geldiğini düşünenlerin en düşük orana sahip olduğu ülke ise yüzde 53 ile Hollanda.

Avrupa’da mobil bankacılık kullanımında öne çıkan nedenler arasında en büyük payı finansal yönetim kolaylığı alıyor. Kullanıcıların yüzde 43’ü mobil bankacılık sayesinde finansal durumlarını daha iyi kontrol altında tuttuklarını, yüzde 30’u para yönetimini daha iyi yaptıklarını, yüzde 24’ü faturalarını zamanında ödediklerini belirtiyor.

Yüzde 23’ü hiç ödeme kaçırmadıklarını, yüzde 15’i daha fazla tasarruf ettiklerini, daha az bakiye aşımı yaşadıklarını, bakiye aşımı ve gecikme faizi ödemedikleri gibi unsurları mobil bankacılığı tercih etmelerine gerekçe olarak gösteriyor.

SOSYAL MEDYADA EN BÜYÜK BEKLENTİ, TASARRUF ÖNERİSİ

Araştırma, tüketicilerin bankalardan sosyal medya hesaplarında nasıl paylaşımlar beklediklerini de mercek altına altı. Buna göre, kullanıcıların yüzde 52’lik kesimi bankalardan sosyal medyada tasarruf önerileri ve kurumsal sosyal sorumluluk paylaşımları bekliyor.

Bunun yanında, yüzde 49’luk kesim bankaların internetteki yorumlara yanıt vermesini ve kullanıcılarla etkileşime geçmesini isterken, yüzde 47’lik kesim ise ekonomik gelişmelerin kendilerini nasıl etkileyeceği yönünde bilgilendirmeler görmek istiyor. Tüketicilerin yüzde 39’u sosyal medya üzerinden ürün ya da servis önerilerini almak istiyor.

Sosyal medya üzerinden ödeme yapmak isteyenlerin oranı ise yüzde 25. Araştırma aynı zamanda Avrupa’da mobil bankacılık kullanıcılarının kullanmayanlara oranla daha iyi ve düzenli tasarruf yaptıklarını gösteriyor.