Merkez: Enflasyonda iyileşmeyi gıda fiyatları geciktiriyor

Merkez Bankası'nın banka analistleri ve ekonomistlere yaptığı sunumda, "Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir" denildi.

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyrettiğini belirtilen açıklamada "Zayıflayan küresel talebe rağmen ihracat dengeli büyümeyi desteklemeye devam etmektedir. Yılın başında alınan makroihtiyati önlemlerin ve para politikasındaki sıkı duruşun çekirdek enflasyon eğilimi üzerindeki olumlu etkileri gözlenmeye başlanmıştır" denildi ve şu değerlendirme yapıldı:

"Bununla birlikte düşen emtia fiyatlarının enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskleri sınırlayabileceği değerlendirilmiştir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir."

Merkez Bankası, yüksek enflasyona gerekçe olarak yine "yüksek gıda fiyatları"nı gösterdi. Merkez Bankası uzmanları, banka analistleri ve ekonomistlere yaptığı sunumda, "Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir" dedi.

"GIDA FİYATLARI İÇİN HALA ATILMIŞ BİR ADIM YOK"

DHA'nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Merkez Bankası'nın kurdaki fiyat hareketlerini kısmaya çalıştığını belirterek, "Bugün de döviz satım ihale tutarını 10 milyondan, 40 milyon dolara çıkarttı. Enflasyonun olumsuz yöne gitmemesi için müdahaleler sergiliyor. Faizler 2 ve 10 yıllık vadelerde 9.0'dan 9.60 yükselmiş durumda. Merkez Bankası enflasyonu aşağı yöne çekebilmek için çalışıyor. Dolardaki bu müdahaleye rağmen dolar kurunda bir gerileme yaşanmazsa, bu tamamen yurtdışı kaynaklı etkenlerle olacaktır" dedi.

Önümüzdeki hafta açıklanacak enflasyon rakamlarına dikkat çeken Uskuay, "Çekirdek enflasyon düşerse piyasalarda iyileşme olabilir. Ancak Merkez Bankası parasal sıkılaşmayla önlemini almış durumda" dedi ve ekledi: "'Gıda fiyatlarını saymazsam enflasyon düşer' diyor. Merkez Bankası'nın elindeki para politikasıyla gıda fiyatlarına yapacağı bir şey yok. İthal kuru fasulyenin üzerinde yüzde 15 vergi var. Bunu düşürdüğü zamanda gıda fiyatlarındaki arz yaşanan kıtlık ve azalan üretim ithalatla düşecek. Gıda fiyatlarının düşürmek Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılacak bir şey. Gıda Piyasası Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısının üzerinde bir ay geçti, hala atılmış bir adım yok".