En az 14 ölü, 6 ilde sokağa çıkma yasağı

Türkiye genelinde Kobani'deki IŞİD saldırılarını protesto için düzenlenen gösterilerde en az 14 kişi hayatını kaybetti, 6 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Diyarbakır'da 8, Mardin'de 2, Siirt'te 2, Batman ve Muş'ta bir kişi hayatını kaybetti.

Ajansların geçtiği iddialara göre, Batman'da 22 yaşındaki Emrah Demir, Mardin'de 16 yaşındaki Sinan Toprak ve Bilal Gezer, Diyarbakır'da ise 55 yaşındaki Mahmut Enez Hüda-Par'lılar tarafından öldürüldü. Diyarbakır'da 19 yaşındaki Süleyman Kale Hizbullah tarafından, Muş'ta 17 yaşındaki Hakan Buksur polisin attığı gaz kapsülünün kafasına isabet etmesi ile Van'da 55 yaşındaki Hamdi Caner ve Mardin'de 22 yaşındaki Kerem Karaaslan ise kimliği belirsiz kişilerce öldürüldü.

Siirt'te yaşanan olayda DBP'nin basın açıklamasının ardından bir grup AKP Kurtalan Belediye binasına yürüdü ve molotoflu saldırıda bulundu. Bir zabıta aracı ve cenaze taşıma aracı yandı. Bu sırada belediye bahçesinde bulunan AKP'li Belediye Başkanı Nevzat Karatay'ın yakınları havaya ateş açtı. Ardından grup belediye önünden dağılarak belediye başkanı ve yakınlarının işyerlerine saldırdı. Karatay'ın yakınları silahlanarak işyerlerinin önüne giderek rastgele ateş açtı. Açılan ateşte Yusuf Çelik ve Muhdi Erdoğan hayatını kaybetti.

Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, kentte ölenlerden 5'inin Hüda-Par'lı olduğu bilgisini paylaştı.

Çok sayıda araç, işyeri ve kamu binası ateşe verildi.

Diyarbakır, Batman, Mardin, Van Erciş, Muş Varto, Siirt Kurtalan'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Diyarbakır ve Batman'da asker sokağa indi.

Bölgede ilk ve orta dereceli okullar bir gün tatil edildi.

Dicle Üniversitesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Hakkari Üniversitesi'nde eğitime ara verildi.

THY, Diyarbakır seferini iptal etti.

Van, Hakkari ile Yüksekova, Çukurca ve Şemdinli'de esnaf kepenk kapattı.

İZMİR

Konak'taki eski Sümerbank binası önünde ve kentin çeşitli yerlerinde düzenlenen eylemlerde polis 26 kişiyi gözaltına alındı. Bornova'nın Doğanlar semtindeki eylem sırasında nereden geldiği belli olmayan kurşunla yaralanan bir kişi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

MANİSA

500 kişilik grup kent merkezine yürümek istedi. Polis yürüyüşe engel oldu.
TOMA, panzer ve akreplerle grubu dağıtan polis 5 kişiyi gözaltına aldı.

Manisa Demokrasi ve Barış Platformu, Manolya Meydanı'nda toplanarak IŞİD'in Kobani'ye saldırısını protesto etmek amacıyla oturma eylemi yaptı. Bir saatlik eylemin ardından grup adına konuşan Eğitim-Sen Manisa Şube Başkanı Metin Demirel, "Adalet komisyonu üyeleri güçleri ve AKP arasında Kürt halkının demokratik kazanımlarının ortadan kaldırılması temelinde bir anlaşma IŞİD üzerinden hayata geçirilmektedir. Bu ateşin tüm Türkiye'yi saracağı kaygısı içerisindeyiz. Dünyanın bu katliama karşı sessizliğini ve seyirci olma halini kınıyor, tüm duyarlı kesimleri demokratik tepkilerini yükseltmeye ve katliamı durdurmaya çağırıyoruz. Başta AKP olmak üzere yaşanacak gelişmeleri seyreden tüm devletler ve çevreler sorumlu olacaktır." dedi.

İSTANBUL

Aralarında HDP'li bir grubun da olduğu yaklaşık 500 kişi Kadıköy'deki Boğa heykeli önünde toplandı. Oturma eylemi yapan kalabalık daha sonra AKP İlçe Başkanlığı'na yürümek istedi. Polis yürüyüşe biber gazı ve tazyikli suyla engel oldu.

Sultangazi'de DBP, açıklama yapmak için parti binası önünde toplandı. Grup daha sonra AKP İlçe Binası'na doğru yürüyüşe geçti. Polis yürüyüşe izin vermedi. DBP'li grup oturma eylemi yaparak yolu trafiğe kapattı. Polis biber gazı ve tazyikli suyla grubu dağıttı, bir kişiyi gözaltına aldı.

Beyoğlu'nda Galatasaray Lisesi önünde toplanarak IŞİD aleyhine slogan atan gruplara polis tazyikli su ve biber gazıyla engel oldu.

Esenyurt Meydanı'nda toplanan grup şantiye alanına girerek bir iş makinesi ve kamyoneti ateşe verdi. Meydandaki Atatürk heykeli de atılan bir molotofkokteyliyle tamamen yandı.