Başbakan Davutoğlu HDP'yi suçladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık'ta gerçekleştirilen Güvenlik Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada IŞİD karşıtı gösterilerle ilgili olarak başta HDP olmak üzere, PYD, CHP ve uluslararası topluma suçlamalarda bulundu.

Davutoğlu, HDP'ye yönelik "Bir siyasi partinin son derece antidemokratik ve halkın canına malına kastederek çağrı yapması demokrasiye aykırıdır. Yurtdışında çok acı olaylar yaşanıyor olabilir. Bu acılı olaylar dolayısıyla hiç kimse bunları Türkiye içine yansıtamaz. Demokrasiye saygı gösteren herkes bu partiye tepki göstermeli. Olaylar örgütlü suç faaliyetine dönüştü." ifadelerini kullandı.

"CHP Genel Başkan yardımcısı tweet yolluyor, Gezi’yle bir tutup halkı sokağa çağırıyor." diyen Davutoğlu, çözüm sürecine de atıfta bulunarak "Kamu düzeni tesis etmek konusunda hiçbir tereddüt göstermeyeceğiz. Nasıl bir vandalizmin tırmandırılmaya çalışıldığını hepiniz görüyorsunuz. Sakın ola bir tahrike kapılmayın. Çözüm sürecinin arkasına saklanarak, bunu kullanarak kamu düzenini bozmaya çalışırlarsa bilsinler ki bunlara gerekli olanı yaparız. Çözüm sürecini vandalizme kurban etmeyiz." dedi.

"Tek tek hesap soracağız" diyen Davutoğlu, "Başta çağrı yapan HDP olmak üzere siyasi partilere sesleniyorum. Bu çağrıyı yapanlar şimdi bir çağrının altında kaldıklarını hissediyorlardır. Ana muhalefet partisine de sesleniyorum. Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısına sormalıdır. O tweet’i neden attı? Halkı sokağa neden çağırdı?" diye sordu.

Kobani'yi IŞİD'e karşı koruyan PYD'yi 'Esad rejimi ile işbirliği yapmakla' suçlayan Davutoğlu, "3 yıl boyunca Suriye rejimiyle, bir yıl boyunca da IŞİD ile yan yana yaşayanlar, Suriye'de Araplar, Türkmenler öldürülürken ses çıkarmadılar. Haseke'den gelen ilk mülteci grubu PYD'nin baskısından kaçanlardan oluşuyordu." dedi.

Davutoğlu, "Suriye'deki rejimle işbirliği halinde Türkmenlerin, Arapların katledilmesine göz yumanlar bilsin ki Kobani'den kaçanlar Suriye rejimine değil bize sığındılar. Kobani'de yaşanan olaylardan sonra bu kardeşlerimize sahip çıktık. Bu kardeşlerimiz Türkiye Cumhuriyeti'nin gücüne, adalet ortamına sığındılar. Eğer Türkiye’de bir kargaşa ortamı yaratılmak isteniyorsa onlar da bilmelilerdir ki Türkiye’ye onlar da sığınacaklar." dedi.

Uluslararası topluma da seslenen Davutoğlu, "Suriye’de varil bombalarına, kimyasal silahlara sessiz kalanlar Türkiye’nin bu sorunu çözmesi gerektiğine yönelik algı yaratmaya çalışıyorlar. Uluslararası toplum Suriye’deki bütün kardeşlerimi güven altına almadıkça bu olayların arkası kesilmez." diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, IŞİD karşıtı gösterilerde 19 kişinin öldüğünü, 145 kişinin yaralandığını ve 368 kişinin de gözaltına alındığını açıkladı.