Cumhurbaşkanı'ndan muhalefete yönelik sert ifadeler

Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı sıfatıyla yaptığı konuşmada muhalefet partilerine yönelik sert ifadeler kullandı. Erdoğan, "Böyle konuşmak istemezdim bu makamda. Ama bir cumhurun başı olarak bunları söylemek zorundayım" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

"Türkiye bölgemizde yaşanan çatışmaların hiçbirinde taraf değildir. Türkiye hiçbir mezhebin, etnik kökenin yanında ya da karşısında değildir. Bizim tarafımız hep barış oldu, diyalog oldu."

"Bölgedeki tüm terör örgütlerine karşı son derece ilkeli sorumlu bir duruş sergiliyoruz. Çünkü biz ülkemizde 30 yılı aşkın bir süredir bölücü terör örgütüne karşı, PKK'ya karşı çok insanımızı kaybettik. Şimdi de IŞİD'e karşı aynı tavrı sürdürüyoruz. Bunun dışındaki terör örgütleri de bizim için tehdittir."

"Çatışmalardan kaçan kardeşlerimize kapılarımızı açtık. Bu bizim insani, vicdani, islami anlayışımızdır. Onları katil, devlet terörü estiren Esad'ın karşısında bırakamazdık. Örgüt olarak teröristler olduğu gibi devlet bazında da devlet terörü estirenler var. İşte bunun örneği de Suriye'dir."

"Türkiye teröre destek veriyor diye algı operasyonu yaptılar, başarılı olamadılar. Kredi derecelendirme kuruluşlarını devreye soktular, başarılı olamayacaklar. Gezi olaylarında başaramadılar, 17-25 Aralık darbe girişimlerinde başaramadılar, seçimlerde başaramadılar, şimdi de bu kirli oyunlarında başarılı olamayacaklar."

"Yaşanan şiddet, vandallık olaylarında maalesef 31 insanımız hayatını kaybetti. Kamu binalarına, yahu bindikleri belediye otobüslerine, kızılayın kan araçlarına bile saldırdılar. Türk bayraklarına bile haince saldırdılar. Atatürk'ün büstünü kırdılar. Ana muhalefet, bakıyorsunuz bunlara sahip çıkıyor. Yine parlamentoda bir parti ne yazık ki bunlarla beraber hareket ediyor. Ana muhalefet partisiyle bu parti tezkere olayında da beraber hareket ettiler."

"Ana muhalefetin başındaki zat Esad'ı korumak için mi bu adımı atıyor? Şimdi çıkmış akıl veriyor, sen o aklı kendine sakla. Böyle konuşmak istemezdim bu makamda. Ama bir cumhurun başı olarak bunları söylemek zorundayım."

"O vandallar, o yağmacılar, Türk bayrağına saldıran o hainler er ya da geç bulunacak, hepsinden de bunun hesabı sorulacaktır. Türkiye iç ve dış politikasını, teröristlerin, sokak serserilerinin şiddet eylemleriyle belirleyecek bir ülke değildir. Sokaktaki maşalar, onların iplerini tutanlar bilsinler ki, Türkiye sokak eylemlerinden korkup istikamet değiştirecek bir ülke de değildir. Sokaktaki şiddet durduğunda bu şımarıklığın hesabı sorulacak."

"Parlamentoda malum parti dışındaki partilerde, bir tanesi onunla hareket ediyor. Bir diğeri de temkinli duruş sergilediğini zannediyoruz, ama o da iktidarla uğraşıyor. Ya bırak sen iktidarla uğraşmayı. Bu yapılan teröre karşı el birliği zamanıdır."

"Maalesef partinin milletvekilleri ya. İktidar partisine doğru molotof atarak, bombalama, Maskeler, nedir o maskeler? Demek ki sen teröristsin. Eğer terörist değilsen o maskeyi çıkar yüzünden. Bunlara yönelik ayın 14'ünden sonra gerekli tedbirler alınacaktır. Yasalarda gerekli değişiklikler yapılacaktır. Kusura bakmasınlar bu tür alçakça hareketlere prim vermeyiz."