Tütün üreticisine ihracatçıdan uyarı

Ege Tütün İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Özgener; tütün yetiştirme ve ihracatındaki rekabetçiliği olumsuz etkileyecek önerilere karşı, Türkiye’nin temsil ve görüşlerinin büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Ülkemize yaklaşık 450 milyon dolarlık ihracat geliri sağlayan ve 85 bin çiftçinin geçim kaynağı olan tütünün ülke ekonomisi için büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Özgener, şöyle dedi;

“Oryantal tütün üretiminde dünyada birinci sıradayız. Tütün ihracatında ise ilk 10’a giriyoruz. 2013 yılında 48 ülkeye tütün ihraç ederek, yaklaşık 450 milyon dolar gelir elde ettik. Tütün, 2023 Türkiye ihracat hedeflerimize ulaşmada önemli bir kalem. Bu bağlamda; ülkemizde rekabet gücü yüksek, kaliteli ve ihraç edilebilir tütünün yetiştirilmesi öncelikli konularımız arasında yer almakta.”

Moskova konferansı

13 Ekim’de Moskova’da düzenlenecek Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin Taraflar Konferansı toplantısında tütün tarımına ilişkin kararların da alınacağını belirten Özgener, toplantıda tartışmaya açılacak raporun çiftçilere verilen her türlü teknik ve finansal desteğin sonlandırılması gibi hükümleri içerdiğine değindi.

Özgener, “Türkiye’nin tütün ihracat gücünü artırmaya yönelik çalışmalarımız var. Çiftçilerimize sağlanan teknik ve finansal destekler, Türk tütününün dünya piyasalarındaki değerini artırıyor. Yapılan destekler sayesinde başarılı sonuçlar elde edilirken, çiftçilere verilen bu desteklerin yasaklanması, tüm bu kazanımlara zarar verecektir” dedi.