Türkiye üslerini uluslararası koalisyona açıyor

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Türkiye’nin üslerini IŞİD’e karşı kurulan uluslararası koalisyona açmayı kabul ettiğini açıkladı.

NBC televizyonuna açıklamalarda bulunan Susan Rice, Türkiye'deki havaalanlarından Irak ve Suriye'deki hedeflerin vurulmasının kabul edildiğini söyledi. Rice, Türkiye ile yapılan anlaşmanın Suriyeli 'ılımlı' muhaliflerin IŞİD’e karşı eğitilmesini de kapsadığını belirtti.

Rice'ın açıklamasına göre, Türkiye hükümeti Suriye'ye askeri operasyon düzenlemeyi kabul etmedi. Ankara, Kobani için yardım koridoru açılması önerisine de ikna edilemedi.

Rice'ın açıklaması şöyle:

"Türklerden Suriye'ye tek başına kara birliklerini göndermelerini istemedik. Biz şununla ilgileniyoruz: Öncelikle, Türkler son birkaç gün içinde, Suriyeli ılımlı muhaliflerin eğitilmesi için, ABD ve ortaklarımızın Türk üsleri ve toprağını kullanmasına izin vereceklerine dair bir taahhütte bulundular. Bu yeni bir taahhüt, bu önemli katkıda Suudi Arabistan'a katılmış oldular. Buna ek olarak, Türkiye içindeki tesislerin, Irak ve Suriye içindeki faaliyetlerde, koalisyon güçleri yani Amerika ve diğerleri tarafından kullanılabileceğini söylediler. Bu yeni bir taahhüttür ve bunu büyük memnuniyetle karşılıyoruz.”