"Gerçeği ensesinden vuramazsınız"

Çok sayıda gazeteci topluluğundan oluşan G-9 Platformu, Azadiya Welat dağıtıcısı Kadri Bağdu’nun öldürülmesini kınayan bir açıklama yayımladı ve hükümete cinayeti aydınlatma çağrısı yaptı. 

Kadri Bağdu, 14 Ekim'de Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Şakirpaşa semtinin Ova Mahallesi’nde bisikletle gazete dağıtırken motosikletli iki kişinin silahlı saldırısına uğramış, başına ve göğsüne isabet eden kurşunlarla yaşamını yitirmişti.

G-9 Platformu’nun "Gerçeği Ensesinden Vuramazsınız" başlıklı yazılı açıklaması şöyle:

“1990’lı yıllar Türkiye gazetecilik tarihinin en karanlık yıllarıydı. 1992 yılında 9 gazeteci öldürüldü. Karanlık köşelerde katlettikleri gazetecilerle gerçeğe kurşun sıkanlar, neredeyse ayda bir gazeteci öldürüyorlardı. O yıllarda Türkiye, dünyanın en çok gazeteci öldürülen ülkeleri arasında bir utanç nişanı olarak üst sıraları paylaştı.

Öldürülmeyip de hapsedildiğimiz için şükür mü etmeliydik? İtilip kakılan, dövülen, hapsedilen, işsiz bırakılan her gazeteci, demokrasi iddiası taşıyan her rejim için bir utanç notudur. Demokrasilerin ancak medya tarafından doğru bilgilendirilmiş, ‘gerçek’le tanıştırılmış vatandaşların doğru tercihleriyle var olup yaşayabildiği bilinir. O yüzden, gazeteciyi yaşatmak, yalnızca bir insanı değil, doğruyu gerçeği ve demokrasiyi yaşatmaktır.

Gazeteciye kurşun sıkmak, doğruya, gerçeğe ve demokrasiye kurşun sıkmaktır. 90’lı yılların meşum karanlığını, kahpeliğini anımsatırcasına bir gazeteci vuruldu bu ülkede. Kürtçe gazete Azadiya Welat ve Özgür Gündem Adana dağıtıcısı Kadri Bağdu arkasından yaklaşan bir katilin sinsi kurşunuyla katledildi. Onu katledenler bilmeli ki gerçeği ensesinden vurup yok edemezsiniz.

Bir ülke, en aykırılar dahil, her düşünce özgürce dağıtılıp yayılamıyorsa 21. Yüzyıl insanlık ailesinin parçası olmaktan uzak demektir. Biz aşağıda imzası bulunan meslek örgütleri Kadri Bağdu’nun alçakça katlini şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. İktidarı bu karanlık cinayetin fail veya faillerini en kısa zamanda bulup yargı önüne çıkarmaya çağırıyoruz.

Türkiye’nin gazetecileri katledilen bir ülke olmasının ayıbı en başta iktidara, utancı hepimize ait olacaktır. Unutulmamalıdır ki fikirler hiçbir kurşunun öldüremeyeceği kadar güçlüdür ve gerçek ensesine sıkılan kurşunlara karşın hep ayakta kalacaktır.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti
Türkiye Gazeteciler Sendikası
Foto Muhabirleri Derneği
Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti
Parlamento Muhabirleri Derneği
Ekonomi Muhabirleri Derneği
Profesyonel Haber Kameramanları Derneği
Turizm Çevre Gazetecileri Derneği
Avrupa Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği
Haber-Sen "