Adli kontrol kararı kaldırıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik gerçekleştirilen operasyonların ardından haklarında dava açılan, aralarında Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu’nun da bulunduğu tutuksuz 130 sanığın yargılanmasına beşinci duruşmayla devam edildi. Bazı sanıklar hakkındaki yurt dışı çıkış yasakları kaldırıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi davasının 5’inci celsesi, 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde, hakkında 397 yıla kadar hapis cezası istenen Başkan Aziz Kocaoğlu’nun da aralarında bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar ile tarafların avukatlarının katılımıyla görüldü.

Duruşmayı, CHP İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu da izledi. Davaya müdahil olarak avukat Adnan Çelikol da katıldı. 90 saniyelik tanıtım filmiyle ilgili İstanbul 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen, Mimar Sinan Üniversitesi’nde görevli üç bilirkişinin hazırladığı raporun mahkemeye henüz gelmediği salondakilere bildirildi.

Sanık avukatlarına talepleri ve gelen bilirkişi raporuna karşı beyanları soruldu. Sanık avukatlarından bazıları, Alattin Eraslan’ın ölümü nedeniyle sanıkların sayısında eksilme olduğunu hatırlattı, çeşitli gerekçelerle soruşturmanın genişletilmesini istedi.

Avukatlardan Ercan Demir, ihale yasasındaki değişiklik ve 4’üncü yargı paketine dikkat çekerek başta Çankaya katlı otoparkı ihalesi olmak üzere diğer işlemlerle ilgili kamu zararının bulunup bulunmadığı konusunda bilirkişi raporunun alınmadığını, eksik kalan ihalelerle ilgili kamu zararının oluşup oluşmadığı yönünde Ankara’dan, emekli Sayıştay denetçilerinden oluşan bir bilirkişi heyetinden rapor alınmasını talep etti. Mahkeme heyeti, talepleri değerlendireceklerini belirtti. Ancak talebi yerinde gördüğü sanıkların, yurt dışı çıkış yasaklarını da kaldırdı.

Yurt dışına çıkış yasağı, bir önceki duruşmada adli kontrolleri kaldırılan 14 sanık hakkında verilmişti. Duruşma, 10 Eylül’e ertelendi.

'BERAAT HEPİMİZİ MUTLU EDECEKTİR'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, duruşmanın ardından açıklama yaptı. Kocaoğlu, "Sizler de mahkemeyi izlediniz. Bu bir ara duruşmaydı. Yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması sevindirici. 130 kişi başladığımız davada, bildiğiniz gibi Alaattin Eraslan’ı kaybettik. Ben üzüntülerimi, ailesine ilettim. Bu davanın bir an önce beraatle sonuçlanması talebini yineliyorum. Çünkü tüm arkadaşlarımız sıkıntı içerisinde. Bir an evvel, beraat kararı verilmesi hepimizi, İzmir kamuoyunu mutlu edecektir. Tabii ki bilirkişi raporları nedeniyle dava uzuyor. Kısalıp sonuca ulaşma dileğimizi de tekrarlıyorum" diye konuştu.